Business Internaţional

Ce stil de investiţii i-a făcut celebri şi bogaţi pe marii manageri de bani?

Ce stil de investiţii i-a făcut celebrii şi bogaţi pe marii manageri de bani?

Foto AFP

Autor: Roxana Pricop

15.04.2012, 14:50 1444

Studiile despre investitorii de succes, precum Warren Buffet, George Soros sau Peter Lynch, făcute de psihologi, analişti comportamentali şi experţi ai pieţelor scot la iveală că aceste minţi luminate au o serie de caracteristici comune.

Fără îndoială, o calitate fundamentală pentru orice investitor de succes este pasiunea, poate chiar obsesia, pentru investiţii. Investitorii de excepţie trăiesc şi respiră pieţele, urmăresc ciclurile economice şi studiază tiparele comportamentale. Au încredere în forţele proprii dar balansează acest lucru cu doze de cinism şi îndoială. Marii investitori au o minte ascuţită, sunt competitivi şi conştienţi de propriile forţe. Sunt capabili să gândească obiectiv sub asaltul de informaţii.

Istoria a demonstrat că minţi luminate precum Warren Buffet sau Peter Lynch au strategii de investiţii foarte diferite. Cu toate acestea, amândoi sunt uniţi prin abordarea disciplinată, perseverentă şi raţională a investiţiilor.

În raportul lunar "Global Investment Matters", compania de consultanţă Towers Watson, lider mondial în furnizare de servicii de resurse umane pentru industria financiară, descrie stilul care i-a transformat în idoli ai investiţiilor pe Warren Buffett, George Soros şi alţi mari manageri de bani.

John Maynard Keynes, probabil cel mai influent economist al secolului XX, a avut un talent deosebit de a face banii să se mişte. Metodele de investiţii ale lui Keynes au oscilat între stilul "contrarian" (n.trad pariul împotriva tendinţei generale a pieţei prin achiziţii de acţiuni când restul investitorilor vând) şi "value investing" (n.trad selecţia de acţiuni care se tranzacţionează la preţuri mai mici decât valoarea lor intrinsecă). Dacă eforturile sale iniţiale de investiţii, bazate pe predicţii macroeconomice, nu a fost tocmai de succes, Keynes şi-a intrat în mână când a preluat administrarea unui fond de investiţii aparţinând unei instituţii publice şi a devenit analist. Potrivit Towers Watson, Keynes ar fi obţinut randament de circa 12% pentru o perioadă de 20 de ani, rezultate remarcabile având în vedere că au fost obţinute fără reinvestirea dividendelor. Portofoliul său a fos volatil şi a suferit mişcări extreme precum căderea de minus 50% între 1930 şi 1932.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO