Business Internaţional

Ce sunt CDS-urile, instrumentele financiare care au pus pe jar intreaga Europa si care risca sa fie interzise

10.03.2010, 23:12 1819

Instrumentele de tip credit default swap (CDS), care permittransferul riscului de credit, au devenit inamicul numarul unu inEuropa, politicienii de pe continent considerand ca reglementareamai stricta a acestora reprezinta o prioritate chiar si in fatainfiintarii unui Fond Monetar European.

Dar ce sunt de fapt aceste instrumentefinanciare?

"In schimbul unei prime, institutia care vinde un astfel de CDSse obliga ca atunci cand debitorul intra in incapacitate de platasa acopere pierderile clientului. La nivelul autoritatilorsuverane, CDS-urile reflecta de fapt pretul riscului de tara. Cucat CDS-urile cresc, cu atat costul de finantare al respectivuluistat se majoreaza", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef alRaiffeisen Bank.

"In cazul Greciei, CDS-urile au crescut foarte mult si inconcluzie a crescut si costul de finantare al unei tari care oricumse confrunta cu o povara mare a datoriei. Piata acestor instrumenteeste una de tip over-the-counter, nu este reglementata, nu existacerinte de raportare sau reguli clare, cum este in cazulcontractelor de tip futures. Contractele de tip CDS se stabilescprin intelegere intre parti", a declarat Ionut Dumitru.

Si analistul Dragos Cabat considera ca "CDS-urile, fiindinstrumente derivate, nu au aparut in datoria publica a Greciei" sica, in fapt, obligatiile financiare ale tarii sunt mai mari dacaluam in considerare si costul acestora. "Intr-adevar reglementarealor este necesara, iar solutia la aceasta problema este simpla:trebuie recunoscute in bilant", a precizat Cabat.

Comisia Europeana a salutat initiativa venita din parteaGermaniei si a Frantei cu privire la reglementarea mai stricta ainstrumentelor derivative de tip credit default swap, scrie TheWall Street Journal. Presedintele executivului european Jose ManuelBarroso a afirmat ca va sustine aceasta idee, chiar pana lainterzicerea tranzactiilor cu asemenea instrumente.

Europa ar prefera sa mearga in tandem cu Statele Unite si cucelelalte economii majore, insa este pregatita sa faca demersuripentru reglementarea CDS-urilor si pe cont propriu, a declaratcancelarul german Angela Merkel.

Valoarea pietei mondiale de CDS-uri se situa la mijlocul anuluitrecut la circa 36.000 mld. dolari.

CDS-urile pe scurt

  • Instrumente derivate ce permit transferul riscului decredit.
  • Cel care vinde un CDS se obliga sa acopere pierderile atuncicand debitorul intra in incapacitate de plata.
  • La nivelul unui stat, reflecta pretul riscului de tara.
  • Cu cat CDS-urile cresc, cu atat costul de finantare al tarii semajoreaza.
  • Piata pe care se tranzactioneaza este de tip over-the-countersi nu este reglementata.
  • Contractele se stabilesc la libera intelegere a partilor.
  • Fondurile de hedging si bancile au devenit in ultimul an multmai interesate de piata CDS-urilor suverane.
  • Unii investitori folosesc aceste instrumente pentru a paria pefalimente de tara, fara a fi necesar sa detina obligatiuni emise destatul respectiv ("naked shorting").
  • Valoarea pietei mondiale de CDS-uri se ridica la 36.000 mld.dolari la jumatatea lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO