Business Internaţional

Ce urmează pentru Grecia? Răspunsul la şase întrebări despre situaţia în care se află cea mai îndatorată ţară din UE

Ce urmează pentru Grecia? Răspunsul la şase întrebări despre situaţia în care se află cea mai îndatorată ţară din UE

Autor: Alexandru Matei

29.06.2011, 18:08 4559

Parlamentarii greci au votat pentru adoptarea măsurilor deausteritate, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că toate măsurilevor fi adoptate sau că ţara îşi va atinge ţintele privind banii pecare îi va strânge din reducerile de cheltuieli sau majorările detaxe. Cotidianul britanic The Guardian răspunde la o serie deîntrebări cu privire la viitorul Greciei.

Pentru ce a votat parlamentul grec?

Parlamentul a votat pentru măsuri de austeritate constând înmajorări de taxe şi reduceri de cheltuieli bugetare în valoare de28 de miliarde de euro fără de care ţara nu ar fi primit o tranşăde 12 mld. euro din ajutorul de la UE şi FMI.

Este aceasta o victorie pentru premierul GeorgePapandreou?

Încă nu. Guvernul se întâlneşte şi mâine pentru a vota legea careva permite guvernului să accelereze implementarea reformelor şi aprogramului de privatizări. Unii analişti sunt de părere că acestvot ar putea fi şi mai strâns, ca urmare a majorităţii fragile pecare premierul o are în Parlament.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Grecia nu adopta măsurile deausteritate?

Obligaţiuni în valoare de 6 miliarde de euro ajung la maturitate îniulie, altele în valoare de 6,6 mld. euro în august. Grecia nupoate să îşi rostogolească datoriile împrumutându-se de pe pieţelefinanciare pentru că investitorii cer dobânzi imense (27,8% pe anpentru titlurile pe doi ani). Tranşa de 12 mld. euro pe care o vaprimi ţara ca urmare a votului de astăzi va acoperi aceste plăţi.Dacă nu ar fi primit aceşti bani, guvernul ar fi intrat înincapacitate de plată.

Vor fi aceste măsuri de austeritateimplementate?

Autorităţile elene nu au o reputaţie foarte bună în ceea cepriveşte prevenirea evaziunii fiscale de exemplu, astfel încâtmăsurile propuse pentru a reduce evaziunea s-ar putea să nu aibărezultatele aşteptate. Majorările TVA, taxele suplimentare şi"impozitul de solidaritate" sunt măsuri mai uşor deimplementat.

Este posibil un default al Greciei chiar şi după adoptareaacestor măsuri?

Un default este posibil pentru că datoriile Greciei par încontinuare nesustenabile. De la primirea ajutorului extern în maianul trecut, datoriile Greciei au continuat să crească şi va urmaaceastă tendinţă şi în anii următori. Ceea ce se întâmplă acum cuGrecia este ca şi cum o persoană s-ar împrumuta ca să îşi plăteascădatoriile la bancă, lucru care nu o ajută să scape dedatorii.

Ce se întâmplă dacă Grecia intră în incapacitate deplată?

Liderii europeni au renunţat la ideea de a restructura, chiar şiîntr-o manieră uşoară, datoriile Greciei temându-se că s-ar creapanică printre investitori şi criza s-ar putea extinde şi în altestate şi ar ameninţa chiar existenţa monedei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO