Business Internaţional

Ce va aduce 2019 pe plan economic: mai puţină creştere şi mai multă nesiguranţă

Ce va aduce 2019 pe plan economic: mai puţină creştere...

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2018, 00:05 500

Perspectivele economice la nivel mondial sunt în curs de schimbare, ceea ce ar putea aduce noi turbulenţe pe pieţe şi în Washington anul viitor, scrie Wall Street Journal.

Ultimul an a fost marcat de o creştere puternică a eco­nomiei americane, susţinută de stimulente fiscale. Aceasta a generat la rândul său o creştere a profiturilor şi a stat la baza deciziei băncii centrale americane de accelerare a majorărilor de dobânzi.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei americane în 2019, în parte pentru că efectul iniţial al stimulentelor fiscale se va estompa, ceea ce va însemna un avans mai lent al profiturilor şi apeluri în creştere pentru o pauză a majorărilor de dobânzi.

Încetinirea nu va fi probabil pe placul preşedintelui Trump.

Deciziile din 2019 ale Fed vor depinde de ce se va întâm­pla mai departe cu inflaţia, mai degrabă decât de presiunile venite din partea Casei Albe. Datele recente privitoare la inflaţie şi comentariile preşedintelui Fed Jerome Powell sugerează o probabilitate în creştere a deciderii unei pauze în majorarea dobânzilor.

Până atunci însă, probabilitatea efectuării unei noi majorări în decembrie este ridicată.

Şomajul, la 3,7% în octombrie, se situează în apropiere de un minim pe 50 de ani. Când şomajul ajunge atât de jos, acesta tinde să fie un semn că resursele economice încep să fie deficitare. În anii ’90, de exemplu, şomajul scăzut a fost însoţit de o epocă de bule de active care s-a sfârşit rău.

Doi mari factori de nesiguranţă apasă asupra perspec­tivelor economiei americane. Primul are legătură cu politica fiscală. Cum va arăta politica de cheltuieli reprezintă o mare necunoscută.

Al doilea factor priveşte inves­tiţiile companiilor. Măsurile fiscale luate de Trump au fost menite să încurajeze companiile să investească mai mult pe plan local şi mai puţin în alte ţări. Succesul întregii agende a lui Trump depinde de disponibilitatea acestora de a face acest lucru.

Până acum, datele sunt ameste­cate. În 2018, un numitor comun la nivel mondial a fost poziţia confrun­taţională a Washingtonului pe plan comercial. Efectele se resimt la nivel mondial, iar companiile americane nu reprezintă o excepţie.

Agenda lui Trump cu privire la investiţii şi creştere, dar şi perspec­tivele pe 2019, vor depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla cu această sursă de tensiune, dacă va fi soluţionată sau se va transforma într-un război comercial în toată regula.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO