Business Internaţional

Ce va lovi Europa: pesta porcină infectează Europa de Est

Ce va lovi Europa: pesta porcină infectează Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2019, 00:00 216

Se înmulţesc semnele că virusul care devastează fermele de porci din Asia ar putea lovi Europa, scrie Financial Times. Pesta porcină africană ameninţă să se propage în Europa în condiţiile în care o creştere accentuată a numărului de cazuri de infectare trezeşte îngrijorări printre crescătorii de porci şi experţii în sănătatea animalelor legate de potenţialul distructiv pe care virusul îl are pentru industria cărnii de pe continent.

În iulie, în România numărul de cazuri noi de pestă porcină raportate a crescut la circa 300, faţă de aproape 80 în iunie şi 30 în ianuarie. Bulgaria a accelerat ritmul sacrificărilor de porci după ce în iulie au fost diagnosticate 18 cazuri de pestă, în timp ce Slovacia a raportat luna trecută primul ei caz. Comisia Europeană a anunţat că lupta contra acestei boli fatale pentru porci, dar inofensive pentru om reprezintă „o provocare extremă şi urgentă“ din cauza pericolului pe care-l presupune pentru fermele şi porcii sălbătici de pe continent.

Pesta porcină africană, identificată pentru prima dată în Kenya la începutul anilor 1900, s-a răspândit rapid în China şi alte state asiatice anul trecut, ducând la creşterea preţurilor cărnii de porc. În Asia au fost sacrificaţi peste 4 milioane de porci din această cauză. Unele estimări arată că pesta ar putea duce la înjumătăţirea numărului de porci din China, cel mai mare consumator de carne al lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO