Business Internaţional

Cea mai bună ţară în care să locuieşti. Finlanda vrea să dea tuturor cetăţenilor 800 de euro pe lună

Cea mai bună ţară în care să locuieşti. Finlanda...

Autor: Alexandra Marcu

07.12.2015, 12:28 9832

Finlanda lucrează la un program social care le-ar putea oferi tuturor cetăţenilor, atât celor bogaţi cât şi celor săraci, câte 870 de dolari în fiecare lună, scrie takepart.com.

În cazul în care planul va fi validat, Guvernul finlandez îl va implementa începând cu anul 2017. Proiectul ar putea înlocui toate celelalte programe de asistenţă socială şi şomaj. Rata de şomaj în Finlanda este mai mare de 9 procente, aflându-se la cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani (rata de şomaj din Statele Unite ale Americii este de 5.4 procente).

Finlandezii s-au împărţit în tabere, unii dintre ei crezând că această decizie nu este în concordanţă cu dorinţele lor şi se tem de efectele pe care le-ar putea avea dacă toată lumea primeşte aceeaşi sumă de bani, indiferent dacă sunt săraci sau bogaţi. Alţii sunt îngrijoraţi că acest program le va diminua dorinţa de a-şi căuta de muncă.

Pentru mulţi cetăţeni, ajutorul social va fi mai mare decât dacă au un job cu jumătate de normă sau un job prost plătit. Americanii din câteva state se confruntă şi ei cu aceeaşi problemă, multe persoane care lucrează 30 de ore pe săptămână sunt descalificaţi şi nu se încadrează în plafonul pentru ajutoare sociale.

În ţări precum Germania şi Italia, şomerii primesc asistenţă socială doar dacă au lucrat în anul precedent. Procesul de ajutorare a şomerilor din toate ţările este complicat şi necesită multe condiţii, precum demonstrarea că nu îţi găseşti un loc de muncă pe piaţă. Un studiu coordonat de Institutul Finlandez de Asistenţă Socială a scos la iveală faptul că 69% din cetăţeni preferă veniturile medii în defavoarea altor beneficii.

Canada a experimentat în anii 1970 programul de ajutor social, dar când partidul conservator a venit la putere, a eliminat proiectul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO