Business Internaţional

Cea mai grea zi pentru Grecia. Astăzi află dacă mai rămâne sau nu în zona euro

Autor: Bogdan Cojocaru

18.06.2015, 00:08 2678

Miniştrii de finanţe ai celor 19 ţări din zona euro vor pune astăzi pe masă cărţile din jocul de poker cu Gre­cia, o ţară care cere bani de la Europa, dar vrea să „impună“ propriile condiţii pentru primirea acestui ajutor şi a respins până acum orice propunere înaintată de echipa europeană.

La sfârşitul lunii ajunge la scadenţă o datorie de 1,6 miliarde de euro pe care Grecia o are la Fondul Monetar In­ter­na­ţional. În presa elenă se scrie că rambursarea acestor bani înseamnă ca în Grecia angajaţii de la stat să nu-şi mai primească salariile, iar pensionarii pensiile.

Dacă guvernul SYRIZA de la Atena nu-şi plăteşte datoria către FMI, drumul către default al Greciei este larg deschis, iar de aici cel către ieşirea din zona euro. Atât Grecia, cât şi zona euro vor intra pe un teren neexplorat până acum, iar consecinţele, grave cel puţin pe termen scurt, se vor simţi în toată regiunea.
 

1. Va intra Grecia în default?

2. Va conduce defaultul la ieşirea Greciei din zona euro?

3. Va duce Grexitul la destrămarea zo­nei euro şi va aduce o nouă cri­ză în Europa?

4. Le va fi grecilor mai bine du­pă Grexit?

5. Dacă Grecia intră în default sau iese din zona euro când eu vizitez această ţară, voi mai putea scoate bani de la bancomat?

6. Ce înseamnă criza grecească pentru producătorii români care exportă în Grecia şi pentru importatorii români din această ţară?

7. La ce pericole se expun clienţii băncilor greceşti din România?

8. Ce se va întâmpla cu pieţele financiare europene?

9. Ce consecinţe vor avea problemele Greciei asupra cursului de schimb?

10. Va avea consecinţe politice în Europa criza grecească?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO