Business Internaţional

Cea mai mare bancă a Belgiei ajunge din nou la mila guvernelor

Cea mai mare bancă a Belgiei ajunge din nou la mila guvernelor

Autor: Adrian Voicu

05.10.2011, 10:00 729

Dexia, cea mai mare bancă a Belgiei, plănuieşte să îşi depună toate activele toxice într-o "bad bank" care va fi susţinută cu garanţii guvernamentale belgiene şi franceze.

Banca de credit a fost deja salvată de cele două guverne în 2008.

Aceasta îşi va depune active în valoare de 113 miliarde de euro în "banca toxică", a declarat premierul belgian Yves Leterme. Ministrul de finanţe Didier Reynders a spus că detaliile planului vor fi anunţate după discuţii cu partenerii.

"Ceea ce căutăm nu este să cheltuim banii contribuabililor pe un dosar precum acesta", a declarat Reynders. "Dorinţa noastră este să consolidăm, ranforsăm şi să punem la loc sigur activitatea bancară din Belgia, aşa cum o vor face şi colegii noştri din Franţa".

Prin crearea acestei "bănci toxice", cu garanţii guvernamentale, cele două guverne speră să protejeze diviziile băncii Dexia şi să evite o nouă infuzie de capital din banii contribuabililor. Belgia şi Franţa au anunţat ieri că vor lua "orice măsuri vor fi necesare" pentru protejarea clienţilor şi garantarea împrumuturilor contractate de Dexia. Ambele guverne deţin participaţii în cadrul băncii ca urmare a slvării acesteia în 2008.

Acţiunile băncii franco-belgiene Dexia au înregistrat marţi cea mai mare scădere din ultimii doi ani şi jumătate, de până la 38%, după ce ultimele săptămâni grupul s-a aflat în centrul unui val de zvonuri şi speculaţii privind divizarea sau necesitatea unei intervenţii guvernamentale pentru a evita falimentul.

Banca a primit în octombrie 2008, în timpul crizei financiare, ajutoare de 6,4 miliarde de euro.

Dexia acordă credite pe termen lung autorităţilor locale, pe care le finanţează prin împrumuturi pe termen scurt din pieţe. Modelul de business s-a dovedit deficitar în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, când piaţa de credit a îngheţat şi banca nu s-a mai putut finanţa.

Dexia are o expunere de 380 de milioane de euro pe România, banca aflându-se pe locul 9 în topul băncilor cu astfel de expunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO