Business Internaţional

Cea mai mare bancă elveţiană, UBS, se retrage din consiliul care stabileşte Euribor

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

21.03.2013, 00:05 1515

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia în funcţie de valoarea activelor, a anunţat că se va retrage din consiliul care stabileşte dobânda de referinţă Euribor, măsura făcând parte din programul de restructurare pe care instituţia l-a stabilit anul trecut. Euribor (euro interbank offered rate) este rata de dobândă la care băncile se împrumută una pe cealaltă în euro şi se utilizează, de asemenea, la calcularea dobânzilor pentru împrumuturi şi alte contracte financiare de mii de miliarde de euro.

“Am hotărât să ne retragem din consiliul Euribor şi să ne concentrăm pe pieţele noastre principale, cea a francului elveţian şi cea a dolarului american. Decizia are legătură cu implementarea strategiei pe care am anunţat-o în luna octombrie”, se arată în comunicatul băncii.

Planul de restructurare a băncii elveţiene vizează reducerea personalului cu 10.000 de persoane şi diminuarea operaţiunilor de investiţii, instituţia urmând să se axeze pe activităţile care au consacrat-o, private bankingul şi managementul averilor. Anunţul UBS vine după ce şi olandezii de la Rabobank, banca austriacă Raiffeisen şi Bayerische Landesbank din Germania s-au retras în luna ianuarie din consiliul Euribor, cu toate că Federaţia Bancară Europeană a solicitat băncilor în decembrie anul trecut să nu facă acest lucru.

După retragerea celor patru instituţii, numărul băncilor care contribuie cu date pentru stabilirea Euribor a ajuns la 38. Numărul maxim de membri, 44, a fost înregistrat în 2012.

În decembrie anul trecut, UBS a fost de acord de plătească o amendă de 1,5 miliarde dolari pentru ca autorităţile din trei ţări să retragă acuzaţiile privind manipularea ratelor de dobândă de referinţă Libor şi Euribor.

Printre băncile cu prezenţă europeană importantă care contribuie la stabilirea Euribor se numără Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC, ING, JPMorgan, Nordea, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole, Santander, Bank of Tokyo Mitsubishi, Intesa Sanpaolo şi UniCredit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO