Business Internaţional

Cea mai mare economie europeană evită recesiunea, dar creşterea pe 2018 este cea mai firavă din 2013. Economiştii rămân însă optimişti

Ministrul economiei Peter Altmaier a respins recent proiecţiile negative privind economia germană

Ministrul economiei Peter Altmaier a respins recent proiecţiile negative privind economia germană

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2019, 00:06 709

Economia germană a evitat „la mustaţă“ o recesiune la sfârşitul anului trecut, dar pe întregul an creşterea a fost cea mai slabă din 2013. Economiştii rămân optimişti deşi economia bazată pe exporturi a Germaniei se numără printre cele mai vulnerabile la încetinirea avansului economiei mondiale şi nesiguranţei de ordin politic.

Economia Germaniei a scăpat de recesiune la finalul anului 2018 după ce declinul industriei ţării a iscat temeri cu privire la motorul de creştere al Europei, scrie Bloomberg.

A existat un „uşor“ avans al PIB-ului german în ultimele trei luni ale anului trecut, relevă datele Institutului Federal de Statistică (Destatis), care va publica cifrele oficiale luna viitoare. Ultimul trimestru a marcat însă un an în care creşterea generală a fost cea mai slabă din 2013.

Potrivit Destatis, economia a avansat cu numai 1,5% anul trecut, comparativ cu 2,5% în 2017.

„Nu ne aşteptăm la un minus pe trimestrul patru, ci vedem semne ale unei uşoare redresări“, a declarat Tanja Mucha, din cadrul Destatis. „Ne aşteptăm la un mic plus“, a adăugat aceasta, avertizând că estimarea este una preliminară şi bazată pe numai aproximativ jumătate din informaţiile privind trimestrul.

Germania este prima dintre cele mai mari economii dezvoltate ale lumii care publică date pe 2018, iar starea celui de-al treilea mare exportator al lumii este un indicator al situaţiei economiei mondiale. Strategii din întreaga lume au devenit mai precauţi cu privire la creşterea viitoare, angajându-se să reacţioneze prompt dacă situaţia economică se deteriorează.

În cea mai mare economie europeană, date de la cele privind producţia industrială la sondaje în rândul companiilor au sugerat posibilitatea înregistrării celei de-a doua contracţii trimestriale în trimestrul patru.

Creşterea anuală a fost generată de un avans de 4,5% al cheltuielilor pe echipamente, potrivit Destatis. Con­sumul privat a urcat cu 1% anul trecut, iar cheltuielile publice au avansat cu 1,1%. Guvernul a înregistrat un excedent bugetar de 1,7% din PIB.

După un deceniu de creştere puternică, climatul politic tensionat începe să-şi pună amprenta asupra perspectivelor economice la nivel internaţional. Economia mondială este aşteptată să avanseze cu mai puţin de 3% pentru prima dată din 2009 în 2019, potrivit Consensus Economics, iar Germania, a patra mare economie a lumii, cu o maşinărie de export de 1.600 miliarde de dolari pe an, se numără printre cele mai vulnerabile, scrie Financial Times.

Aşa-numitele Mittelstand, companiile mici şi mijlocii germane -, coloana vertebrală a economiei germane, sunt îngrijorate.

Indicatorul Ifo al încrederii companiilor germane a atins cel mai scăzut nivel din 2016 în decembrie.

Exporturile germane de bunuri şi servicii reprezintă o proporţie mai mare a PIB-ului decât în cazul oricărei alte economii majore, la 47,2%. Potrivit ultimelor date, comerţul a tras cel mai mult în jos PIB-ul din 2010.

Principala temere a companiilor priveşte intensificarea conflictului comercial dintre SUA şi China. Alte îngrijorări au legătură cu Brexitul şi un posibil conflict între Roma şi UE. 

În pofida acestor temeri şi a datelor mai slabe, însă, economiştii sunt în continuare optimişti, scrie Bloomberg.

Probabilitatea unui război comercial pare a fi în scădere, comenzile pentru autovehicule şi componente auto au luat-o în sus. Guvernul german intenţionează să investească o sumă record de 151,6 miliarde de euro în drumuri, căi ferate şi internet mai rapid până în 2022, urmând se asemenea să diminueze povara fiscală de pe umerii gospodăriilor, o mişcare care ar putea impulsiona consumul.

Situaţia de pe piaţa muncii este în continuare una bună, şomajul situându-se la cel mai scăzut nivel de la reunificare. Salariile negociate au înregistrat anul trecut cel mai rapid avans din 2014, ceea ce ar putea susţine cererea internă. „Veştile bune vin din economia locală, unde piaţa muncii şi situaţia salariilor dau motive de speranţă“, arată Claus Michelsen, economist în cadrul institutului de cercetare DIW din Berlin. „Toate acestea ar trebui să impulsioneze puternic consumul în acest an şi să compenseze parţial fragilitatea exporturilor.“

Economia germană şi-ar putea continua creşterea la începutul acestui an, a anunţat la rândul său ministerul german al economiei, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO