Business Internaţional

Cea mai mare mărire de salariu din istorie: de la 1 milion de dolari la 5 milioane ... pe zi!

Cea mai mare mărire de salariu din istorie: de la 1 milion de dolari la 5 milioane ... pe zi!

Autor: Bianca Dorobanţu

20.08.2016, 17:03 2315

Celebrul serial american „Seinfeld”, marele hit al anilor ’90 în America, produce bani şi acum, după mai bine de 15 ani de la difuzarea ultimului episod.

Într-un articol din The Wall Street Journal, jurnalistul Edward Kosner scrie despre istoria acestui serial, care a pornit de la un pilot de patru episoade, ajungându-se la momentul în care celebrul Jerry Seinfeld a fost implorat de şefii canalului de televiziune să rămână, când acesta voia să se retragă din serial.

Anul trecut,  reţeaua de streaming Hulu a plătit 160 de milioane de dolari pentru drepturile de difuzare a cunosutului serial abonaţilor săi. De-a lungul anilor, „Seinfeld” a obţinut numai din drepturile de difuzare în reţele de televiziune din întreaga lume nu mai puţin de 3 miliarde de dolari.

„Seinfeld” a fost lansat în iulie 1989 şi avut 172 de episoade, de câte 22 de minute fiecare, timp de nouă sezoane. Serialul a fost un succes enorm, ultimul episod fiind vizionat de 76 de milioane de oameni şi se află în topul celor mai bune seriale produse vreodată.

În timpul celui de-al nouălea sezon, Jerry Seinfeld a vrut să se retragă, în acel moment fiind plătit cu 1 milion de dolari per episod. Când Jack Welch, şeful General Electric şi patronul televizii NBC, care difuza serialul, a aflat acest lucru, i-a făcut lui Seinfeld o ofertă de nerefuzat: i-a pus în faţă o hârtie prin care îi oferea de cinci ori mai mult per episod ca să nu plece – adică 5 milioane de dolari. Cu toate acestea, serialul nu a mai fost prelungit.

Jack Welch a fost acum 20 de ani unul dintre cei mai puternici executivi din America, aflându-se între 1981 şi 2001 la conducerea General Electric, gigantul american industrial cu afaceri în valoare de 148 de miliarde de dolari la nivel global, în portofoliului căruia se află şi televiziunea NBC.

 

Jack Welch - fostul executiv al General Electric 

Serialul l-a făcut Jerry Seinfeld şi pe Larry David, faimosul său producător, extrem de bogaţi. Ceilalţi actori, precum Jason Alexander – în rolul lui George, Michael Richards – în rolul lui Kramer şi Julia Louis-Dreyfus – în rolul lui Elaine au făcut atât de mulţi bani de pe urma serialului încât nu au mai fost nevoiţi să muncească vreodată, chiar dacă au mai încercat să aibă propriile seriale.

„Seinfeld” subliniază şi ilustrează îndeaproape frustrările, trăirile şi problemele întâmpinate de un american care are peste 30 de ani şi stă în Manhattan, câştigând, astfel o foarte mare popularitate la nivel mondial, dar având şi un impact foarte mare asupra televiziunii.

AFACERI DE LA ZERO