Business Internaţional

Cea mai nouă criză care ameninţă toată lumea: Banca Mondială pune în joc 30 de miliarde de dolari pentru a o combate

Cea mai nouă criză care ameninţă toată lumea: Banca...

Autor: Ştefan Stan

20.05.2022, 21:53 1012

Banca Mondială a anunţat miercuri că va pune la dispoziţie 30 de miliarde de dolari pentru a contribui la atenuarea unei crize de securitate alimentară ameninţată de războiul Rusiei în Ucraina, care a întrerupt majoritatea exporturilor de cereale din cele două ţări, scrie Reuters. 

Suma totală va include 12 miliarde de dolari în proiecte noi şi peste 18 miliarde de dolari fonduri din proiecte existente legate de alimentaţie şi nutriţie care au fost aprobate, dar care nu au fost încă plătite, a precizat banca.

"Creşterea preţurilor la alimente are efecte devastatoare asupra celor mai săraci şi mai vulnerabili", a declarat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, într-un comunicat. "Pentru a informa şi a stabiliza pieţele, este esenţial ca ţările să facă acum declaraţii clare cu privire la viitoarele creşteri ale producţiei ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina."

Banca a precizat că se aşteaptă ca noile proiecte să sprijine agricultura, protecţia socială pentru a atenua efectele creşterii preţurilor la alimente asupra celor săraci, precum şi proiecte de apă şi irigaţii. Majoritatea resurselor merg către Africa şi Orientul Mijlociu, Europa de Est şi Asia Centrală şi Asia de Sud.

Aceste zone sunt printre cele mai afectate de impactul războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu cereale. Ţări precum Egiptul depind în mare măsură de grâul ucrainean şi rusesc şi se luptă pentru aprovizionare, deoarece Rusia a blocat exporturile agricole ale Ucrainei din porturile de la Marea Neagră şi a impus restricţii la exporturile interne.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO