Business Internaţional

Cea mai profitabilă investiţie din istorie ar fi transformat 1 dolar în 6,28 milioane de dolari. VIDEO

Cea mai profitabilă investiţie din istorie ar fi...
11.03.2015, 14:41 7579
Investiţiile în acţiunile producătorilor de ţigarete şi de băuturi alcoolice au fost cele mai profitabile din istoria recentă a finanţelor, arată un studiu realizat de London Business School, citat de Financial Times.
 
Studiul de arheologie financiară efectuat de economiştii Elroy Dimson, Paul Marsh şi Mike Staunton, la comanda Credit Suisse, a descoperit că 1 dolar investit în anul 1900 într-un producător de ţigarete ar fi adus în prezent, dacă dividendele ar fi fost reinvestite, un câştig de 6,28 milioane de dolari.
 
Un plasament similar în producătorii de băuturi alcoolice ar fi adus un câştig de 243.152 de lire sterline, la o liră sterlină investită în Marea Britanie. O comparaţie similară cu SUA nu a putut fi realizată din cauza prohibiţiei din perioada 1920-1933.
 
Cercetarea celor trei economişti britanici a mai relevat că segmente considerate mult mai solide, cum ar fi industria de prelucrare au adus randamente mult mai slabe. Astfel, o liră investită în 1900 în companii specializate în inginerie ar fi adus un câ;tig de doar 2.280 de lire în prezent.
 
Constructorii navali, despre care se spune că au contribuit decisiv la modelarea Statelor Unite în superputerea economică din prezent, au transformat un dolar în 1.225 de dolari în acelaşi interval comparativ.
 
Principalele burse mondiale au trecut prin transformări semnificative de-a lungul secolului 20. Dacă în primele decenii, două treimi dintre companiile cotate activau în domeniul textil, în a doua jumătate a secolului cele mai multe pşoziţii erau din domeniul transportului sau tehnologiei, precum şi, mai recent, din domeniul jocurilor de noroc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO