Business Internaţional

Cea mai puternică bancă centrală din lume aruncă pieţele în confuzie: creşte sau nu dobânda?

Deciziile preşedintelui Rezervei Federale americane Janet Yellen privind dobânzile din SUA sunt critice pentru capitalul străin din economiile emergente

Deciziile preşedintelui Rezervei Federale americane Janet Yellen privind dobânzile din SUA sunt critice pentru capitalul străin din economiile emergente

Autor: CătăIina Apostoiu

02.07.2015, 00:03 1534
Dezbaterile privitoare la momentul în care banca centrală americană (Fed) va face prima majorare a ratelor dobânzii din ultimii nouă ani devin tot mai intense, iar în previziunile pe care le fac, actuali sau foşti oficiali Fed iau în calcul sau minimizează impactul pe care problemele Greciei l-ar putea avea în acest sens.

În timp ce unii dintre analişti susţin că turbulenţele provocate de Grecia nu vor afecta în niciun fel SUA, Fed-ul urmând să decidă majorarea dobânzii în septembrie, alţii consideră că, dimpotrivă, banca centrală americană va invoca criza din Grecia ca motiv pentru amânarea majorării ratelor.

James Bullard, preşedintele Rezervei Federale din St. Louis, a declarat recent că problemele econo­mice ale Greciei nu vor afecta probabil Statele Unite, ratele dobânzii putând fi majorate către sfârşitul acestui an, poate chiar în septembrie. Potrivit acestuia, decizia de majorare a dobânzilor va depinde de datele referitoare la situaţia economiei americane, care recent a înregistrat o îmbunătăţire, scrie The Wall Street Journal. Oficialul Fed a afirmat de asemenea că nu este îngrijorat în legătură cu impactul crizei din Grecia asupra Europei sau Statelor Unite. „Cred că riscul de contagiune în Europa este scăzut“ pentru că Banca Centrală Europeană poate rezolva orice problemă prin programul de achiziţii de obligaţiuni“, a declarat acesta.

În plus, „cred că SUA ar putea beneficia de pe urma situaţiei din Grecia“, a adăugat Bullard. Acesta a remarcat că în momente dificile investitorii tind să se îndrepte către obligaţiuni americane, ceea ce duce la diminuarea ratelor de finanţare în economia americană.

Contrar opiniei preşedintelui Fed din St. Louis, un fost oficial al Fed, Larry Lindsey, susţine că adâncirea crizei din Grecia va constitui pentru actualul preşedinte al băncii centrale americane Janet Yellen exact pretextul pe care aceasta îl căuta pentru a amâna orice majorare a ratelor dobânzii, potrivit CNBC. „Vor folosi situaţia drept un alt motiv pentru amânarea majorării ratelor“, a argumentat Larry Lindsey, fost guvernator al Fed. „Problema este că toate aceste amânări nu au rezolvat nimic“.

Majoritatea oficialilor susţin necesitatea majorării ratelor dobânzii de la nivelul actual apropiat de zero. James Bullard a avertizat că nivelul foarte scăzut al ratelor ar putea genera probleme în sistemul financiar. Acesta a sugerat în acelaşi timp că pe viitor ar putea fi necesar ca Fed să seteze ratele pe termen scurt la niveluri mai ridicate decât în trecut pentru a contracara aceste riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO