Business Internaţional

Cea mai puternică femeie din politica europeană ar putea fi vulnerabilă. Cariera Angelei Merkel este ameninţată de evenimentele din Grecia

Cea mai puternică femeie din politica europeană ar...

Autor: Greta Bogdan

17.06.2015, 09:58 2579

Cancelarul german, Angela Merkel, considerată cea mai puternică femeie din lume şi supranumită  “doamna de Teflon", riscă să-şi piardă tot mai mult influenţa pe care o are pe scena politică europeană, iar lovitura decisivă ar putea veni chiar de la Grecia, ţara pentru care s-a zbătut cel mai mult, scrie Bloomberg.

În contextul în care Marea Britanie ameninţă că va părăsi Uniunea Europeană, iar conflictul din Ucraina se adânceşte, credibilitatea Angelei Merkel- cel mai puternic lider politic din Europa- are de suferit. În ciuda luptei sale pentru menţinerea Greciei în zona euro, Merkel riscă să separe Europa în două sfere. Există posibilitatea ca lovitura finală să vină chiar din partea ţării pentru care s-a luptat pe parcursul celor 10 ani de carieră politică.

“Acesta pare a fi apogeul”, spune Ulrike Guerot, fondator al European Democracy Lab, un proiect european pentru democraţie.

 “Dacă Grecia va ieşi din zona euro, atunci acesta este începutul sfârşitului. Asta este ceea ce Merkel vrea să oprească”, argumentează Guerot.

În timp ce „epopeea grecească” se îndreaptă către un deznodământ, popularitatea cancelarului german a scăzut puternic, fiind afectată şi de conflictul cu ministrul de finanţe, Wolfgang Schaeuble pe tema economiei din zona mediteraneană.

 Merkel vrea să candideze pentru un al patrulea mandat la cancelaria ţării şi să atingă astfel recordul lui Helmut Kohl, care a condus Germania timp de 16 ani.

În ciuda evenimentelor care o pun într-o lumină defavorabilă, cariera politică a Angelei Merkel nu poate fi subestimată. Merkel s-a confruntat cu rivali şi parteneri de coaliţie dintre cei mai influenţi. Cea mai faimoasă “victimă” a sa este chiar propriul mentor, Kohl.

Merkel are “un talent foarte abil de a nu părea că este de vină pentru anumite lucruri”, a declarat într-un interviu John Kornblum, fostul ambassador al S.U.A în Germania în perioada 1997-2001.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO