Business Internaţional

Cea mai mare companie de electricitate din Ungaria s-a asociat cu liderul rus al industriei nucleare. Rosatom a devenit o companie importantă în Ungaria deoarece extinde centrala nucleară Paks II printr-un împrumut de 10 mld. euro de la Rusia

Rusatom Service este o sub­sidiară a colosului de energie nucleară Rosatom

Rusatom Service este o sub­sidiară a colosului de energie nucleară Rosatom

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2020, 00:06 617

MVM Group, companie deţinută de statul ungar cu ambiţia de a deveni liderul est-european în do­me­niu, dar deocamdată cel mai mare producător şi furnizor de energie electrică din Ungaria, a intrat într-un parteneriat cu Rusatom Service, sub­sidiară a colosului de energie nucleară Rosatom, scrie agenţia ungară MTI.

Noua companie, numită European Power Services (EPS), aparţine în mod egal celor doi părinţi, dar va opera ca parte a grupului MVM. Acesta explică pe site-ul său că EPS va furniza în principal servicii de dezvoltare şi mentenanţă pentru operarea în siguranţă a sistemelor şi echipamentelor centralelor electrice din Ungaria  şi din alte ţări. EPS a fost înfiinţată cu un capital de 14.000 de euro. Rosatom a devenit o companie importantă în Ungaria deoarece extinde centrala nucleară Paks II în cadrul unui acord prin care 80% din costurile proiectului sunt finanţate printr-un împrumut de zece miliarde de euro de la Rusia.

Condiţiile înţelegerii au fost secretizate de guvernul maghiar, însă în ultima vreme Budapesta s-a arătat nerăbdătoare să scape de povara datoriei către Rusia.

În ultimii ani, şi MVM şi-a întărit rolul pe care-l are pe piaţa din Ungaria şi din regiune. În august 2019, compania a devenit singurul proprietar al Companiei Naţionale de Utilităţi Publice (NKM) printr-o majorare de capital. Anterior, pe lângă MVM, acţionari la NKM mai erau Banca Ungară de Dezvoltare , controlată de stat, şi statul maghiar. Prin această fuziune, MVM a devenit cel mai mare holding de energie din Ungaria. Ulterior, în toamna anului trecut, holdingul şi-a mărit linia de credit de la Bank of China de la 250 de milioane de euro la 350 de milioane de euro pentru ca apoi să se lanseze într-o serie de achiziţii. Compania a cumpărat în martie Motrai Eromu, operatorul celei de-a doua centrale electrice ca mărime din Ungaria. Achiziţia a fost declarată de guvern ca fiind de „importanţă strategică internaţională“. Luna aceasta, MVM a semnat un acord pentru cumpărarea în întregime a activelor din Cehia ale companiei germane de energie Innogy. Partea ungară a descris înţelegerea ca piatra de temelie a planurilor ca MVM să devină cea mai mare companie de energie din Europa Centrală şi de Est.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO