Business Internaţional

CEBR: Statele europene dispar treptat de pe harta marilor economii ale lumii

CEBR: Statele europene dispar treptat de pe harta marilor economii ale lumii

Autor: Paul Comşa

27.12.2011, 15:23 1242

Europa nu va mai avea nicio economie în primele şase puteri economice mondiale în 2020, potrivit raportului Centrului de Cercetare Economică şi de Business (CEBR) cu sediul în Londra. Analiştii CEBR estimează că se vor produce noi permutări în clasamentul celor mai mari economii ale lumii în următorii zece ani, iar pe locurile patru şi cinci ocupate în prezent de Germania şi Franţa, se vor situa Rusia şi India, scrie Les Echos.

În topul din acest an, Brazilia a depăşit Marea Britanie şi a devenit a şasea putere economică mondială. SUA ocupă în continuare prima poziţie, urmate de China, Japonia, Germania şi Franţa.

Directorul CEBR Douglas McWilliams a subliniat că schimbul de locuri dintre Brazilia şi Marea Britanie este un eveniment major care demonstrează creşterea importanţei statelor emergente în cadrul economiei mondiale, în detrimentul ţărilor occidentale.

"Este începutul unor mari schimbări la nivelul economiei mondiale, unde nu numai că observăm un transfer de putere de la vest la est, dar constatăm totodată că economiile care produc bunuri de primă necesitate, precum alimentele şi energia, se descurcă foarte bine şi avansează treptat în clasament", apreciază McWilliams, citat de agenţia BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO