Business Internaţional

Cehia a dus o bătălie spaţială şi a câştigat

Cehia a dus o bătălie spaţială şi a câştigat

Autor: Bogdan Cojocaru

04.03.2019, 00:06 1114

Cehia, cea mai matură economie din fostul bloc comunist european, este gazda Agenţiei Europene a Sistemelor de Navigaţie Globală prin Satelit (GSA). Recent, Parlamentul European, Comisia şi Consiliul European au convenit extinderea instituţiei, ceea ce va aduce mai mulţi bani în bugetul ceh şi în industria spaţială cehă şi va crea 500 de noi locuri de muncă, scrie Euractiv. În prezent, agenţia, echivalentul european al americanului GPS, are în Cehia 200 de angajaţi. Extinderea va însemna investiţii mai mari în industria spaţială a Cehiei, care a înflorit în ultimii ani. GSA îşi are sediul în Praga din 2012.

„În ceea ce priveşte numerele, ceea ce pot spune este că în fiecare an putem vedea aproximativ 15 start-up-uri care încearcă să introducă pe piaţa cehă produse legate de spaţiu. Banii veniţi în Cehia pentru ESA s-au dublat în ultimii ani, astfel că companiile cehe pot obţine fonduri mai mari pentru dezvoltarea lor“, spune Mark Aldorf, manager al centrului de incubare al Agenţiei Spaţiale Europene.

„Pot să spun că mulţumită GSA multe companii, chiar şi din străinătate, încearcă să dezvolte proiecte cehe împreună cu această instituţie pentru a implementa serviciul Genesis.“ Acum se pare că viitorul pare şi mai strălucitor. Lărgirea GSA aduce Cehiei un rol sporit în programul spaţial al UE. Republica Cehă a făcut lobby pentru acest lucru, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor Lenka Rezkova. „Am avut nenumărate întâlniri cu Comisia Europeană şi statele membre. Dar efortul a fost răsplătit.“ Extinderea aduce un impuls nu numai prestigiului Cehiei, ci şi numeroaselor companii aerospaţiale şi start-up-uri locale, cum ar fi World from Space, o companie care utilizează date de observare a Pământului pentru a evalua dezvoltarea agriculturii şi oraşelor.

Co-fondatorul firmei, Roman Bohovic, declară că este deosebit de fericit că în capitala cehă va fi mutat şi programul UE Copernicus de observare a Păm‚ntului. "Contează foarte mult. Văd trei domenii în care ar putea ajuta mici star-up-uri, cum ar fi al nostru. În primul rând, ar putea stimula conştientizarea cu privire la programul Copernicus. În al doilea rând, ar putea atrage mai mulţi oameni în observarea Pământului. În al treilea rând, va aduce manageri şi profesionişti din întreaga Europă în Praga şi va interacţiona cu comunitatea pe care o avem aici ". Parlamentul European ar trebui să voteze planul şi bugetul agenţiei în aprilie. Victoria cehă este remarcabilă având în vedere că Agenţia Spaţială Europeană are sediul la Paris, iar unii europarlamentari spuneau că extinderea instituţiei din Cehia ar dubla inutil unele structuri. GSA, care se ocupă cu controlul celor 30 de sateliţi din sistemul de navigare Galileo, este singura instituţie europeană cu sediul în Cehia. Guvernul ceh consideră GSA cea mai importantă agenţie de tehnologie europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO