Business Internaţional

Cehia ar putea bloca intrarea Albaniei în Uniunea Europeană din cauza unei dispute energetice

Cehia ar putea bloca intrarea Albaniei în Uniunea...

Autor: Daniela Stoican

12.06.2014, 00:02 895

Republica Cehă ar putea să blocheze candidatura de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană din cauza unei dispute dintre grupul energetic ceh CEZ, controlat de stat, şi autorităţile albaneze care i-au restras licenţa de funcţionare pentru că nu a respectat legea şi nu a investit în infrastrutură, scrie Euractiv, care citează presa cehă. CEZ este prezent şi în România, cu operaţiuni în producţie, distribuţie şi furnizare de energie.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a recomandat ca Albaniei să i se acorde statutul de ţară candidată la aderarea la UE, iar ţările membre vor lua probabil o decizie în această privinţă la summitul din 26-27 iunie.

Autoritatea albaneză de reglementare în domeniul energiei a retras anul trecut licenţa de distribuţie a CEZ, în seama căruia pune pagube de un miliard de dolari produse de importurile insuficiente de energie şi de lipsa investiţiilor în infrastructura de transport. Autoritatea susţine că grupul ceh a încălcat termenii licenţei importând mai puţină energie decât cere legea albaneză. CEZ a încercat să rezolve disputa la o curte internaţională de arbitraj.

Autorităţile de la Praga au criticat faptul că discuţiile dintre Albania şi CEZ nu au dus nicăieri. Din acest motiv, Cehia a trimis un semnal Albaniei cu ceva timp în urmă că disputa ar putea afecta acceptarea statutului Albaniei de ţară candidată, potrivit surselor Agenţiei Cehe de Ştiri (CTK). Pentru a deveni candidat la aderarea la UE, un stat are nevoie de aprobare din partea tuturor celor 28 de ţări membre ale UE. Cehia ar fi pregătită să blocheze integrarea Albaniei în UE ca măsură de ultimă instanţă.

CEZ a intrat pe piaţa albaneză a energiei în 2009, când a cumpărat 76% din compania locală de distribuţie CEZ Shperndarje pentru 102 milioane de euro. La conducerea companiei a fost instalat un administrator din partea statului albanez, iar CEZ a pierdut controlul distribuitorului de energie.

Grupul ceh a iniţiat procedurile juridice împotriva Albaniei în baza Tratatului Cartei Energiei, pe care l-au ratificat atât Cehia cât şi Albania şi care stabileşte regulile pentru protejarea investiţiilor în sectorul energetic. CEZ a fost ameninţată cu pierderea licenţei şi în Bulgaria.

Anul trecut parlamentul olandez a votat împotriva propunerii guvernului de a acorda Albaniei statutul de candidat UE, împiedicând liderii UE să aprobe acordarea acestui statut Albaniei la summitul de la Bruxelles din 19-21 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO