Business Internaţional

Cehia: banca centrală ia măsuri pentru a tempera creşterea pieţei imobiliare

Cehia: banca centrală ia măsuri pentru a tempera...

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2017, 00:00 384

Din 2010, volumul creditelor ipotecare contractate de gospodăriile din Cehia a crescut cu 64%, cumpărătorii grăbindu-se să achiziţioneze locuinţe, scrie Financial Times. În acest an, creşterea s-a accelerat: creditele noi au avansat cu aproape 30% anual în primul trimestru.

De la sfârşitul anului 2015, preţurile apartamentelor au crescut cu 13,3% anual, Cehia devenind piaţa rezidenţială cu cel mai rapid ritm de creştere din UE. Cehia a evitat problemele cu creditele ipotecare în valută care au afectat alte ţări din regiune, iar volumul creditelor ipotecare creşte de la un nivel relativ scăzut. Totuşi, piaţa rezidenţială a început să genereze temeri legate de stabilitatea financiară.

Drept urmare, banca centrală a ţării a făcut o nouă încercare de a pregăti băncile pentru posibile vremuri grele, majorând cerinţele de capital pentru a treia oară din 2015. Creşterea creditării pe segmentul ipotecar a fost generată atât de dobânzile scăzute, cât şi de avansul puternic al economiei cehe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO