Business Internaţional

Cehia devine un influencer major în politicile UE

Cehia devine un influencer major în politicile UE

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2024, 22:33 230

Germania şi Cehia fac presiuni asupra UE pentru a organiza discuţii privitoare la modalităţi de stopare a im­porturilor de energie pe care Europa le mai reali­zează din Rusia, diplomaţi UE au declarat pentru Reuters.

Cele două ţări vor cere Bruxelles-ului să lanseze discuţii la nivel înalt cu privire la modul în care pot fi stopate în întregime impor­turile de energie rusească. Bruxelles-ul ţinteşte să pună capăt dependenţei UE de energia rusească până în 2027.

Cehia a adoptat un rol activ şi cu privire la Ucraina. Ministrul ceh al apărării Jana Cernochova a făcut recent apel la aliaţii săi euro­peni să contribuie financiar la aşa-numita iniţiativă cehă privind muniţia, doar patru ţări respectându-şi până acum angajamentele finan­ciare, scrie Euractiv.

Cehia şi-a asumat un rol proactiv în acoperirea nevoii urgente a Ucrainei de muni­ţie pentru artilerie prin aşa-nu­mita iniţiativă cehă.

Campania implică obţi­nerea de muniţie de pe piaţa glo­ba­lă.

Aceasta a atras angaja­mente financiare din partea a 18 ţări. Cehia s-a poziţionat ca mediator, coordonând mai apoi aspectele logistice ale livrărilor.

Primele muniţii sunt aşteptate a fi livrate Ucrainei la începutul lunii iunie.

La începutul anului, Cehia a sfidat împreună cu Franţa scepticii din UE cu privire la energia nucleară. Cele două ţări au reiterat în ianuarie apelurile adresate Comisiei Europene pentru plasarea energiei nucleare pe o poziţie egal cu energiile regenerabile în toate politicile UE.

„Vom duce politica europeană din domeniul energiei la un nivel complet nou“, declara la acel moment ministrul ceh al energiei, Josef Sikela.

Acesta a reiterat importanţa energiei nucleare în „procesul de decarbonizare, nu doar pentru Cehia şi Franţa, ci pentru întreaga Europă“.

Cehii şi-au spus cuvântul şi cu privire la politica de extindere a UE. Pentru preşedintele ceh Petr Pavel, extinderea este o „necesitate strategică“.

Potrivit dpa, Cehia şi-a semnalat susţinerea pentru noi runde de extindere a UE, preşedintele Pavel catalogând procesul o necesitate strategică în cadrul unei conferinţe de presă organizată în luna aprilie, la care a participat şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

„Ţările din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia vor să aparţină Vestului. Să le oferim această şansă şi să profităm din plin de oportunităţile oferite de extindere“, a declarat la rândul său premierul ceh Petr Fiala.

Preşedintele ceh a insistat de asemenea cu privire la necesitatea reformării UE, spunând că uniunea s-ar putea îmbunătăţi „cu siguranţă“.

Cu privire la abordarea UE faţă de China, ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, a intervenit recent în dezbaterile din Europa pentru a reaminti blocului că acesta are nevoie de cooperarea Washingtonului mai mult decât de cea a Beijingului.

Europa ar trebui să lucreze mai strâns cu SUA în făurirea unei politici comune referitoare la China, a declarat oficialul ceh într-un interviu cu South China Morning Post.