Business Internaţional

Cehia: imbatranirea populatiei va afecta politica fiscala

30.04.2008, 17:11 36

Cehia trebuie sa fie mai ambitioasa in ceea ce priveste stabilirea tintelor legate de deficite atata vreme cat inregistreaza o crestere economica solida, pentru ca bugetul statului s-ar putea afla sub presiune incepand cu 2012 in conditiile imbatranirii populatiei.
OCDE se asteapta ca economia ceha sa inregistreze o crestere de 4,5% in acest an si de 5% in 2009, dupa ritmul record de 6,5% consemnat anul trecut, se arata intr-un studiu OCDE citat de Bloomberg.
"Sunt necesare noi reforme pentru mentinerea acestor rate ridicate de crestere", a declarat Angel Gurria, secretar general in cadrul OCDE. "Daca politica nu va fi modificata, cheltuielile vor creste considerabil" pe fondul ritmului rapid de imbatranire a populatiei.
Coalitia condusa de civic-democrati a introdus in acest an o taxa unica pe venit si a limitat transferurile sociale pentru a mentine deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB. Coalitia intentioneaza sa introduca schimbari in sistemul de sanatate si al pensiilor, desi aceasta ar putea intampina dificultati in acest sens din cauza majoritatii reduse in Parlament a Cabinetului, a avertizat OCDE.
"Trecerea legislatiei prin Parlament este o sarcina extrem de dificila, avand in vedere majoritatea redusa a coalitiei, iar drept rezultat multe din aceste reforme suplimentare sunt nesigure, desi implementarea lor ar imbunatati performantele economice ale Cehiei pe termen mai lung", conform OCDE.
De asemenea, OCDE a indemnat autoritatile cehe sa ia in considerare o "liberalizare deplina" a chiriilor, preintampinarea cazurilor de pensionare anticipata si reducerea duratei concediului de maternitate in scopul sporirii fortei de munca.
"Actualul guvern a inceput bine, cu un pachet fiscal care include reforme menite a constitui primii pasi dintr-un program mai ambitios", se arata in raportul OCDE.
Conform estimarilor biroului ceh de statistica, procentul cehilor cu varste de peste 65 de ani va creste pana la aproximativ o treime din populatie pana in 2050, de la aproximativ 14% in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO