Business Internaţional

Cehia şi Polonia încep relaxarea restricţiilor sociale şi economice, iar Ungaria îşi reporneşte sectorul auto

Cehia şi Polonia încep relaxarea restricţiilor sociale...

Autor: Catalina Apostoiu

16.04.2020, 00:05 3535

Cehii şi polonezii fac primii paşi timizi către o viaţă normală, în timp ce Ungaria îşi restartează industria auto, de care este dependentă economic.

În Polonia, ministrul sănătăţii Lukasz Szumowski a spus că procesul de „dezgheţare“ a economiei va începe pe 19 aprilie. Întrebat în legătură cu alegerile prezidenţiale, pro­gra­mate pentru 12 mai, acesta a declarat că nu a prezentat încă o recomandare privind modul în care vor fi organizate acestea.

Polonia este aspru criticată pentru încercarea de forţare a organizării alegerilor în contextul pandemiei.

Restricţiile asupra vieţii publice costă Polonia apro­ximativ 10 miliarde de zloţi (2,21 miliarde de euro) zilnic sau la fiecare două zile, potrivit Euractiv.

O veste bună este că al doilea mare constructor auto al lumii, Toyota, intenţionează să-şi reia operaţiunile la fabrica din Polonia începând cu 23 aprilie.

În Ungaria, Audi a repornit motoarele liniilor de producţie de la Gyor pentru a putea livra motoare celorlalte fabrici europene, scrie europe.autonews.com. Daimler inten­ţionează să redeschidă fabrica de la Kecskemet pe 22 aprilie. Suzuky şi-ar putea deschide uzina din Esztergom pe 27 aprilie, dar va permite un singur schimb de lucru. Opel a asigurat că va reporni producţia de motoare la Szentgotthard atunci când codiţiile de pe piaţă o vor permite. La fabrica de lângă Budapesta a producătorului sud-coreean de anvelope Hankook Tire se aud deja zgomote de lucru.

Cehilor le este permisă de-acum activitatea fizică individuală fără a purta mască. Pot vizita magazinele de grădinărit şi bricolaj, cumpăra o bicicletă nouă sau repara pe cele vechi. Călătoriile vitale în afara ţării sunt de asemenea permise din 14 aprilie.

Noi restricţii vor fi ridicate pe 20 aprilie, pieţele şi bazarurile urmând să se deschidă. Organizarea de nunţi cu mai puţin de 10 participanţi va fi de asemenea permisă. De pe 27 aprilie, magazinele cu suprafeţe de sub 200 de metri pătraţi se vor deschide de asemenea, iar de pe 11 mai centrele de fitness îşi vor putea primi din nou clienţii. De pe 25 mai se vor putea deschide spaţiile exterioare ale cafenelelor şi restaurantelor.

Frizeriile, saloanele de înfrumuseţare, spaurile şi centrele de masaj, cât şi muzeele, galeriile şi grădinile zoologice se vor deschide la rândul lor începând cu această dată.

Măsurile de carantină au afectat puternic economia cehă, pierderile ce vor fi suferite de sectorul servciilor până la sfârşitul lunii aprilie fiind estimate la 50 miliarde de coroane (1,86 mld de euro), potrivit Euractiv.

Economia dependentă de exporturi a ţării a primit însă veşti bune recent, uzina locală a Hyundai Motor devenind prima din sectorul auto al ţării care îşi reia activităţile. Producătorul de anvelope Barum Continental şi-a reluat de asemenea operaţiunile. Skoda a decis însă să-şi ţină fabrica din Cehia închisă până pe 20 aprilie.

În Slovacia, guvernul intenţionează să prezinte un plan privitor la modul în care vor fi redeschise anumite businessuri pe 20 aprilie. Premierul Igor Matovic a arătat clar că decizia va fi bazată pe datele oferite de epidemiologi, nu economişti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO