Business Internaţional

Cei mai bogaţi 3% dintre ruşi deţin 90% din activele financiare ale ţării

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei

Autor: Catalina Apostoiu

16.04.2019, 00:04 345
Cei mai bogaţi 3% dintre ruşi deţineau 89% din toate activele financiare ale ţării în 2019, relevă un studiu comun realizat de Şcoala Superioară de Economie din Rusia şi banca rusă de stat VEB Bank, potrivit Moscow Times.

Este pentru prima oară când se încearcă realizarea unui studiu comprehensiv privitor la inegalitatea de avuţie în Rusia. Luna trecută, revista Forbes anunţa că avuţia totală a mai puţin de 100 de miliardari ruşi depăşeşte nivelul total al economiilor deţinute de întreaga populaţie a ţării în bănci.

Cota deţinută de către cei mai bogaţi 3% dintre ruşi din volumul total al activelor financiare ale ţării a totalizat 89,3% anul trecut, deşi aceasta a înregistrat o scădere din anul 2013.

Cei mai bogaţi 3% dintre ruşi deţineau 92% din volumul total al depozitelor pe termen fix şi 89% din volumul total al rezervelor de cash.

În schimb, cei mai săraci 20% dintre ruşi deţineau 6% din volumul total al activelor financiare, 4% din depozitele pe termen fix şi 5 procente din rezervele de cash anul trecut.

Un procent estimat la 13% din populaţia Rusiei trăieşte în sărăcie extremă după standardele lumii dezvoltare.

Rusia s-a situat în urma tuturor ţărilor vecine din blocul est-european anul trecut în cadrul unui clasament realizat de agenţia Oxfam după angajamentul a 157 de ţări de a-şi reduce nivelul de sărăcie. Oxfam a clasat ţările după eforturile de reducere a inegalităţii prin politici privind cheltuielile sociale, taxele şi drepturile forţei de muncă. Potrivit agenţiei, inegalitatea a atins niveluri de criză, cei mai bogaţi 1% din cetăţenii lumii punând mâna pe patru cincimi din avuţia creată în perioada cuprinsă între mijlocul anului 2016 şi mijlocul anului 2017, în timp ce jumătatea cea mai săracă a populaţiei mondiale nu a înregistrat nicio creştere.

Rusia s-a plasat pe locul 50 în cadrul clasamentului, obţinând un punctaj redus la capitolele drepturile forţei de muncă, cheltuielile sociale şi politicile fiscale.

Georgia a fost lăudată pentru creşterea cheltuielilor pe sănătate cu aproape 6%, mai mult decât orice altă ţară.

Sondaje independente din Rusia au găsit de asemenea că ruşii sunt cel mai nemulţumiţi de preşedintele ţării Vladimir Putin în legătură cu distribuţia inegală a veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO