Business Internaţional

Cei mai bogaţi oameni ai lumii au pierdut 511 mld $ în 2018

Cei mai bogaţi oameni ai lumii au pierdut 511 mld $ în...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2018, 14:01 583

Cei mai bogaţi oameni ai planetei au pierdut 511 miliarde de dolari în acest an după ce câştigurile record din prima jumătate a anului au fost şterse de o succesiune de episoade dure de vânzări masive, scrie Bloomberg.

Tensiunile comerciale la nivel mondial şi temerile privind o posibilă recesiune în SUA au tras pieţele în jos la sfârşitul anului, lăsând cei 500 de miliardari din indicele Bloomberg cu o avere combinată netă de 4.700 miliarde de dolari la sfârşitul săptămânii trecută. Acesta al doilea declin anual pentru indice de la debutul acestuia din 2012, şi reprezintă o inversare dramatică faţă de începutul de an, când optimismul debordant al investitorilor au împins averile celor mai bogaţi de un nivel record de 5.600 miliarde de dolari.

“În ultima vreme, îngrijorarea investitorilor a atins cote dramatice”, spune Katie Nixon, de la Northern Trust Wealth Management. “Nu ne aşteptăm la o recesiune, însă urmărim îndeaproape riscurile la adresa creşterii economiei mondiale”.

Chiar şi Jeff Bezos, care a înregistrat cea mai mare creştere pe 2018, a resimţit volatilitatea. Averea acestuia a atins un vârf de 168 mld $ în septembrie, scăzând mai apoi cu 53 mld $, peste valoarea de ouaţă a Ford Motor, acesta rămânând cu $115 mld la sfârşitul anului.

Totuşi, fondatorul Amazon a avut un an mai bun decât Mark Zuckerberg, care a suferit cea mai mare pierdere din ianuarie, de 23 mld $. În total, cei 173 de miliardari de pe listă, cel mai numeros grup, au pierdut 5,9% din averi, aceştia rămânând cu 1.900 mld $.

În Europa, de la fondatorul Zara Amancio Ortega, la fostul premier italian Silvio Berlusconi, cei mai mulţi miliardari şi-au văzut averile diminuate. Miliardarii ruşi au dus-o în schimb mai bine.

Pe sectoare, miliardarii din energie ca grup au avut parte de cel mai bun an, câtşigând 6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO