Business Internaţional

Cei mai mari câştigători ai Premiilor Oscar sunt fraţii Weinstein şi banca de investiţii Goldman Sachs

Cei mai mari câştigători ai Premiilor Oscar sunt fraţii Weinstein şi banca de investiţii Goldman Sachs

Autor: Paul Comsa

27.02.2012, 08:43 2034

Lumea cinematografiei americane s-au îmbracat în haine de gală duminică seară cu ocazia decernării Premiilor Oscar, cele mai râvnite distincţii din lumea filmului. Dincolo de nominalizaţi, cei mai mari câştigători sunt fraţii Weinstein şi banca americană de investiţii Goldman Sachs care a finanţat reîntoarcerea fraţilor în arena filmelor.

Cu 16 nominalizări pentru trei filme - "Artistul" (favorit pentru distincţia de "cel mai bun film"), "The Iron Lady" şi "O săptămână cu Marilyn", produse de compania sa, Harvey Weinstein s-a întors la celebritatea de care se bucura alături de fratele său Bob când se aflau la conducerea companiei de distribuţie a filmelor Miramax pe care au fondat-o în 1979, scrie Financial Times.

Denumită după părinţii lor, Miriam şi Max, şi mai târziu achiziţionată de Walt Disney, Miramax a revoluţionat industria cinematografiei. Sub "bagheta" companiei au ieşit o serie de filme care s-au bucurat de un succes răsunător: "Sex, minciuni şi casete video" (1989), "Pulp Fiction" (1994), "Pacientul englez" (1996), "Good Will Hunting" (1997), "Shakespeare îndrăgostit" (1998) şi "Chicago" (2002).

În 2005, fraţii Weinstein au decis să plece de la Miramax pentru a lansa compania Weinstein, cu ajutorul unui credit 1 mld. dolari luat de la Goldman Sachs. La scurt timp însă, visul fraţilor de a crea unul din cele mai mari imperii media a început să se năruie deoarece au neglijat principalul lor talent, acela de a descoperi şi de a distribui filmele şi s-au axat pe extinderea afacerii în domenii auxiliare.

Prima dată, ei şi-au încercat norocul în publicistică, unde au finanţat alături de conglomeratul media Hearst revista Talk, care nu a supravieţuit însă decât trei ani. În 2006, Harvey Weinstein a cumpărat A Small World, o reţea de socializare pentru oamenii bogaţi, şi, un an mai târziu, marca de vestimentaţie Halston.

În timp ce fraţii se ocupau cu administrarea altor companii, afacerea lor de bază se scufunda în mocirla datoriilor. În primii trei ani, compania Weinstein nu a reuşit să cumpere nicio producţie de succes, veniturile au secat, iar succesul fraţilor la Hollywood a început să devină o amintire.

"Ideile pentru celelalte afaceri erau sigure, dar au fost implementate defectuos", explică Harvey Weinstein.

Când fraţii au decis să se întoarcă la afacerea lor de bază, compania se afla deja pe un munte de datorii şi totul părea pierdut. Salvarea a venit însă de la banca de investiţii Goldman Sachs. Instituţia americană le-a acordat fraţilor creditul de care aveau mare nevoie pentru relansarea afacerii în schimbul unei garanţii constituite din 200 de filme ale companiei Weinstein.

De atunci, fraţii Weinstein şi banca americană trăiesc în simbioză: fraţii înregistrează succes după succes, iar banca încasează anual venituri de pe urma celor 200 de filme, precum şi dobânzile aferente creditului care a fost redus între timp la 200 mil. dolari.

Goldman Sachs este unul dintre cele mai mari grupuri financiare bancare din lume şi cea mai influentă bancă de pe Wall Street. Banca desfăşoară activităţi de investiţii bancare, consultanţă financiară şi management de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO