Business Internaţional

Cei mai puternici bancheri ai Europei au ajuns să se certe pe soluţiile de resuscitare a economiei europene care suflă din greu după un colesterol ridicat

Cei mai puternici bancheri ai Europei au ajuns să se...

Autor: Daniela Stoican

14.10.2014, 00:05 108

Şeful băncii centrale europene BCE Mario Draghi şi cel al băncii centrale a Germaniei Jens Weidmann se ceartă pe „cantitatea de medicamente” pe care să o administreze Europei, ale cărei artere sunt blocate de birocraţie şi imobilism. În disputa asupra dimensiunilor programului de stimulare a economiei, analiştii spun că Draghi va avea ultimul cuvânt, scrie Bloomberg.

Preşedintele BCE a spus că este pregătit să extindă blilanţul BCE cu 1.000 de miliarde de euro pentru a lupta împotriva pericolului deflaţiei, iar preşedintele Bundesbank a răspuns că valoarea-ţintă nu este bătută în cuie. Diferenţele de opinie în ceea ce priveşte politica monetară riscă să blocheze deciziile BCE în contextul în care economia stagnează şi inflaţia se îndepărtează şi mai mult de ţinta băncii centrale europene de sub 2%.

„Există un conflict uriaş în interiorul Consiliului Guvernatorilor în legătură cu ce ar trebui să facă BCE. Este clar că este vorba din nou despre Draghi versus Weidmann. Într-un final Draghi va avea câştig de cauză, iar anul viitor vom avea relaxare cantitativă”, crede Joerg Kraemer, economistul-şef al băncii germane Commerzbank.

BCE-ul îşi majorează bilanţul în încercarea de a revigora inflaţia care este de doar 0,3%, la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape cinci ani. Prin programul de achiziţie de active din sectorul privat, pe care BCE-ul intenţionează să îl înceapă de luna aceasta, banca centrală europeană va injecta lichiditate în fragila economie a zonei euro.

Cumpărarea de active este ultimul instrument monetar pe care îl are la dispoziţie BCE după ce a redus dobânzile la un nivel minim record, spunea Draghi la întâlnirea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale de la Washington din weekend. În prezent bilanţul BCE este de aproxomativ 2.050 miliarde de euro, faţă de vârful de 3.100 de miliarde din 2012 şi de nivelul de 2.700 miliarde de euro de la începutul anului 2012. „Vă dau o cifră aproximativă, similară cu nivelul bilanţului de la începutul anului 2012”, a declarat Draghi pentru reporterii prezenţi. Weidmann a răspuns după câteva minute: „Nu trebuie să vă explic faptul că a fost comunicată o anumită valoare ţintă pentru bilanţ. Cât de formală este această ţintă este o chestiune diferită”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO