Business Internaţional

Cei născuţi după război cresc rata divorţurilor pe zi ce trece, iar mirii moderni sunt din ce în ce mai selectivi

Cei născuţi după război cresc rata divorţurilor pe...

Autor: Lorena Cornea

19.06.2016, 17:21 505


~Dragi millenniali, ar fi bine să vă bucuraţi cât mai puteţi că partenerul a spus ”Da”. Chiar dacă sezonul nunţilor din această vară este în floare, este foarte probabil ca acasă atmosfera să fie alta, iar ai voştri să fie în plin divorţ.~

Zvonul că jumătate din căsătorii eşuează, susţinut de şuşotelile permanente ale invitaţilor şi temut de mirii reticenţi, a devenit o certitudine susţinută din ce în ce mai mult, deşi în mod involuntar, de cuplurile de pretutindeni.
Dacă pe viitor evoluţia relaţiilor va fi aceeaşi, 52.7% din căsnicii se vor termina în lacrimi şi averi înjumătăţite, a conchis prof. Philip Cohen, bazându-se pe un studiu recent.

Procentele ar putea părea surprinzătoare pentru unii, mai ales privind tendinţele actuale. Aparent, americanii divorţează mult mai rar în comparaţie cu anii ’80, perioada în care divorţurile atinseseră rata maximă din istoria Americii, potrivit datelor oficiale ale Guvernului Statelor Unite.

Mariajele durează mai mult în prezent şi tinerii în mod special divorţează mai puţin. Dar în acelaşi timp, oamenii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte în primă instanţă conceptul de căsătorie, crescând media de vârstă a celor care se ”leagă la cap” pentru prima oară din ce în ce mai mult. Cei care totuşi divorţează se recăsătoresc mai rar.

”Căsniciile sunt mult mai selective în ziua de azi.”, a spus sociologul Susan Brown de la Bowling Green State University pentru Bloomberg. Statisticile arată că din anii ’40 şi până în anii ’70, femeia tipică avea aproape 20 de ani în ziua nunţii, în timp ce acum are peste 27.

Dar dacă mirii moderni sunt mai pretenţioşi şi spun ”Da” mai târziu, iar rata de divorţ este şi ea scăzută, atunci de ce ajung sociologii la concluzia că jumătate din căsnicii se termină în divorţuri neplăcute?

De vină sunt cei născuţi după război. Ei deţin recordul pentru divorţuri - au început în anii ’70 şi nu s-au mai oprit niciodată. Chiar dacă în ultimii 25 de ani tinerii americani au divorţat mult mai rar, adulţii încă nu au suprimat această idee, a scris Bloomberg.

Din 1990 până în 2012, rata divorţului pentru cei cu vârstele cuprinse între 55 şi 64 de ani s-a dublat, iar pentru cei peste 65 de ani s-a triplat, potrivit unui studiu al Centrului Naţional Bowling Green pentru Familie şi Căsătorie.

Şi totuşi, cum rămâne cu proporţia divorţurilor de doar 50% valabilă în America? Cei născuţi după război au avut o atitudine diferită faţă de părinţii lor în legătură cu mariajul de când erau mici, iar statisticile arată că şi-au păstrat punctele de vedere.

„Nu cred că oamenii născuţi după război sunt mai puţin fericiţi în căsniciile lor,” a spus Brown, co-directorul Centrului Naţional.„Oamenii au vieţi mai lungi acum şi acesta este un motiv major pentru divorţ, pentru că se trăieşte împreună mult mai mult.”.

Întrebarea este dacă generaţia millenials se va descurca mai bine cu jurămintele nupţiale. Se poate, dar doar pentru că sunt mai pretenţioşi şi selectivi nu însemnă neapărat că nu vor divorţa. Experţii spun că prima căsnicie a unui millenial durează în medie 12 ani, dar eventual eşuează.

„Nu avem de unde să ştim ce se va întâmpla mâine cu mariajul de astăzi.”, a spus Cohen pentru Bloomberg. Singurul lucru pe care îl pot face sociologii este să analizeze comportamentele actuale şi să estimeze, fără o certitudine absolută, ce se va întâmpla în viitor.

Să fim sinceri, chiar dacă nu se va divorţa mai mult în viitor, asta nu înseamnă că relaţiile sau familiile vor fi mai stabile sau mai fericite. Chiar dacă mai puţini milleniali se căsătoresc la propriu, ei totuşi se cuplează şi locuiesc împreună. Iar aceste relaţii, cărora le lipsesc doar actele pentru a fi numite „căsnicii”, sunt mult mai sortite eşecului decât cele clasice, cu nuntă şi tot tacâmul.

Deci, dacă sunteţi în pline pregătiri de nuntă şi vă faceţi griji că vă încadraţi în jumătatea fără happy end, nu vă panicaţi. Datele arată că cei care au urmat facultăţi bune sunt cu 40% mai puţin predispuşi divorţului faţă de cei fără educaţie superioară. De asemenea, prima căsnicie tinde să dureze mai mult decât o a doua sau a treia ş.a.m.d..

În alte cuvinte, o nuntă nu depinde doar de noroc, ci şi de persoana cu care te căsătoreşti. Depinde în totalitate de noi ca perechi să ne creăm relaţii stabile, fericite şi longevive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO