Business Internaţional

Cei şase paşi care au asigurat supravieţuirea euro în 2012

Cei şase paşi care au asigurat supravieţuirea euro în 2012
31.12.2012, 10:31 666

Zona euro şi-a croit, mai greu sau mai uşor, drum prin noroiul crizei şi în pofida pesimismului de la începutul anului reuşeşte să treacă de 2012 intactă, cu toţi cei 17 membri la bord.

Criza este departe de a se fi terminat, dar uniunea monetară a depăşit cele mai dificile provocări, asigură, prin ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, Germania. Alţii sunt mai prudenţi şi atrag atenţia că liderii europeni n-au făcut decât să câştige timp, scrie The Wall Street Journal, care a realizat un film al evenimentelor care au contribuit la supravieţuirea, pentru încă un an, al celui mai ambiţios proiect al Uniunii Europene.

9 martie: Grecia finalizează cea mai mare restructurare de datorie din istorie. Această realizare nu este importantă pentru că reduce datoria uriaşă a celui mai îndatorat stat al Europei. Nimeni nu crede că ştergerea a 53,5% din valoarea nominală a datoriei de 206 miliarde de euro a ţării deţinută de investitori din sectorul privat este o soluţie pe termen lung, aşa cum de altfel a fost subliniat printr-o răscumpărare recentă de obligaţiuni. Dar restructurarea a creat spaţiu de manevră prin reducerea neîncrederii că Grecia poate respecta un program de rambursare strict.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO