Business Internaţional

Cei un milion de muncitori ucraineni pe care-i are nu mai sunt suficienţi pentru Polonia, care şi-a deschis larg porţile şi pentru lucrătorii asiatici

Cei un milion de muncitori ucraineni pe care-i are nu mai...

Autor: Catalina Apostoiu

03.02.2022, 21:48 1437

În Polonia au fost emise anul trecut un număr recod de permise de muncă pentru muncitori străini, de peste jumătate de milion. Dintre acestea, numărul permiselor pentru cetăţeni din ţări asiatice s-a ridicat la peste 114.500, în creştere cu până la 80% anual şi cu 67% faţă de 2019, relatează Warsaw Business Journal.

În cazul cetăţenilor din Uzbekistan şi Turcia, numărul de permise obţinute în Polonia aproape s-a triplat. Cel mai mare număr de permise de muncă a fost acordat în 2021 indienilor (15.300), numărul acestora fiind cu 87% mai mare în termeni anuali. Şi în cazul mun­citorilor din Filipine s-a înre­gistrat o creştere record a permiselor de muncă obţinute în Polonia, de 80%, până la 13.200. „Piaţa muncii din Polonia aşteaptă străini care să acopere de­ficitul de forţă de muncă ce rezultă de pe urma redresării economice“, a de­cla­rat Krzystof Inglot, specialist pe piaţa muncii din cadrul Personnel Service.

Ucrainenii, un grup cheie care a ajutat la temperarea penuriilor de forţă de muncă în cea mai mare economie estică din UE, nu mai sunt la fel de interesaţi să rămână în această ţară.

Agenţia de recrutare Personnel Service estimează că numărul de ucraineni care trăiesc în Polonia a scăzut anul trecut sub 1 milion pentru prima dată în ultimii ani.

Şi guvernul Ungariei a facilitat anul trecut angajarea de forţă de muncă din nouă ţări noneuropene, potrivit novekedes.hu.

Situaţia de pe piaţa muncii din Ungaria este foarte serioasă, arată Akos Jahny, director al Get Work Trend Kft., o companie care oferă servicii de furnizare de forţă de muncă temporară.

Poate că acest lucru nu este vizibil acum, însă imediat ce lumea va reveni la normalitate, iar fabricile îşi vor relua activitatea la capacitate maximă, vor exista din nou penurii majore de forţă de muncă, subliniază Jahny.

Toate cele 9 ţări noneuropene pentru care a fost deschisă piaţa ungară par promiţătoare, însă având în vedere nevoile sectorului privat ungar, Jahny consideră că Mongolia, Vietnam, Filipine şi Indonezia vor reprezenta direcţia cea mai bună.

Şi Cehia poartă discuţii pentru deschiderea pieţei locale a muncii pentru muncitori din Vietnam, pe lângă cei din Ucraina şi Cuba, notează blesk.cz.

În următoarele luni, guvernul ceh va încerca să deschidă piaţa locală a muncii pentru muncitori străini pentru ca firmele să-şi poată acoperi deficitul de forţă de muncă, a anunţat ministrul muncii, Marian Jurecka.

Deschiderea pieţei muncii este aproape singurul lucru pe care guvernul îl poate face foarte rapid pentru a reduce presiunile inflaţioniste, a diminua presiunea pe o creştere complet nejustificată a salariilor, au indicat oficialii cehi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO