Business Internaţional

Cel mai arătos politician al momentului a preluat puterea celei de-a 11-a economii a lumii

Cel mai arătos politician al momentului a preluat...

Autor: Maria Tufan

01.11.2015, 12:04 1952

Justin Trudeau, liderul formaţiunii liberale şi unul dintre cele mai controversate personaje de pe scena politică, a fost ales săptămâna aceasta noul premier al Canadei, devenind astfel, al doilea cel mai tânăr prim-ministru din istoria statului.

La cei 43 de ani, Trudeau pare a fi recomandat mai degrabă de istoria politică a familiei, decât de experienţa profesională proprie. Dacă bunicul de pe linia maternă, James Sinclair, a ocupat funcţia de ministru, tatăl acestuia, Pierre Trudeau, a fost premierul Canadei pentru o perioadă totală de aproximativ 15 ani, scrie CNBC. Cu toate acestea,  Justin Trudeau este în prezent renumit pentru look-ul modern şi pentru pasiunea pe care o are pentru box, sport pe care îl şi practică de plăcere în fiecare săptămână. Şi-a început cariera ca profesor, iar mai apoi ca instructor de ski şi voluntar în situaţii de urgenţă, după ce fratele său şi-a pierdut viaţa în urma unei avalanşe în 1998.

Ca membru al partidului Liberal, Justin Trudeau îşi începe ascensiunea politică în 2007, atunci când, pentru alegerile parlamentare, obţine rezultate bune într-o zonă a Montrealului recunoscută pentru preferinţele politice non-liberale. În 2013, devine liderul formaţiunii liberale, la exact 45 de ani distanţă de momentul în care tatăl său începea să ocupe aceeaşi funcţie, scrie The New York Times.

Cu un program care promite investiţii majore în infrastuctură, creşterea taxelor pentru persoanele cu averi mai mari, reforme în sistemul de votare, legalizarea marijuanei şi acceptarea unui număr mai mare de refugiaţi, Justin Trudeau a reuşit să câştige simpatia electoratului sătul de măsurile de austeritate impuse de fostul guvern. Liderul conservator, Stephen Harper (56 de ani), aflat în funcţia de premier încă din 2006, a pierdut masiv din popularitate după ce preţurile mai mici la petrol de anul acesta au slăbit şi mai tare economia canadiană, potrivit Financial Times.

Deşi campania opoziţiei a lovit în lipsa de experienţă a lui Trudeau şi în imaginea de lider modern şi arătos, aptitudinile oratorice şi convingerile sale cu privire la politica externă au convins publicul, aducându-i rapid victoria – în special în rândul femeilor, potrivit unui sondaj realizat de televiziunea naţională, scrie FT.    

Ideile economice pentru care a pledat în timpul campaniei au transformat reuşita lui Trudeau într-una cu o importanţă la nivel global, revista New Yorker scriind chiar că „Toţi ochii din lume vor fi acum aţintiţi asupra Canada”. Poziţionat în lumina reflectoarelor, dar şi sub lupa criticilor din întreaga lume, Justin Trudeau va trebui să demonstreze, odată cu începerea noului mandat în luna noiembrie, că este mai mult decât o figură drăguţă şi că, aflat în fruntea celei de-a 11-a economii a lumii, poate juca un rol major la nivel mondial.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO