Business Internaţional

Cel mai bine plătit CEO american a câştigat 87 de milioane de dolari

Cel mai bine plătit CEO american a câştigat 87 de milioane de dolari
15.11.2010, 23:50 36

Gregory Maffei, directorul exe­cutiv al Liberty Media, a fostanul trecut cel mai bine plătit CEO din Statele Unite, scrie TheWall Street Journal.

Câştigul său înainte de scăderea taxelor a fost de 87,1 milioane dedolari (63,3 milioane de euro), de patru ori mai mult decât în2008, conform unui studiu realizat de cotidianul american şi de HayGroup.
Ray Irani, directorul executiv al Occidental Petroleum şi ocupantulprimului loc în varianta iniţială a topului (apărută în aprilie), acăzut pe locul trei cu un pachet salarial de 52,2 milioane dedolari. "Compensaţiile primite de Irani în 2009 reflectă atâtlidershipul eficient al acestuia, cât şi randamentele excepţionaleoferite acţionarilor", a declarat un pur­tător de cuvânt alOccidental Petroleum.

Pe locul doi se află Larry Ellison, fondatorul gigantului Oracle.El a primit anul trecut compensaţii de 68,6 milioane de dolari, ceamai mare parte a acestora constând în opţiuni pe acţiuni în valoarede 61 de milioane de dolari. Larry Ellison are o avere estimată derevista americană Forbes la 27 de miliarde de dolari.
Bonusurile primite de executivi au crescut cu aproximativ 11%, pânăla o valoare medie de 1,6 milioane de dolari (1,2 milioane deeuro).
Aproximativ 53% din directorii exe­cutivi au primit bonusuri subformă de acţiuni.
Nu doar compensaţiile executivilor au crescut, ci şi profiturilerealizate de ac­ţio­nari. Spre exemplu, compania Liberty Media aoferit acţionarilor un randament de 247% anul trecut. Acestainclude creşterea preţului acţiunilor şi dividen­delereinvestite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO