Business Internaţional

Cel mai bogat om din Israel, cu acţiuni la proiectul Roşia Montană, percheziţionat de poliţia din Elveţia

Cel mai bogat om din Israel, cu acţiuni la proiectul Roşia Montană, percheziţionat de poliţia din Elveţia

Simandou, Guineea. Foto: AFP/Mediafaxfoto

Autor: Vlad Popescu

12.09.2013, 17:12 2144

Razia a fost dispusă de procurorii din Geneva la solicitarea guvernului din Guineea, iar poliţiştii nu au ridicat niciun document în urma percheziţiei, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

Steinmetz (57 de ani) are o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Compania minieră controlată de acesta, BSG Resources, deţine 51% din acţiunile zăcământului de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume.

Guvernul din Guineea anchetează modalitatea în care au fost acordate mai multe licenţe miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.

BSG Resources este unul dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources, companie înregistrată în Canada. Gabriel Resources deţine 80% din Roşia Montană Gold Corporation, compania care vrea să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană. Celălalt acţionar al RMGC este statul român, prin Minvest Deva.

Autorităţile americane au început în aprilie o investigaţie privind BSG Resources, acuzată de dare de mită în schimbul obţinerii unor licenţe miniere în Guineea.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al procuraturii din Geneva a refuzat să comenteze informaţiile. De asemenea, reprezentanţii BSG Resources au refuzat să comenteze, iar biroul de relaţii cu publicul al poliţiei din Geneva nu a putut fi contactat, notează Bloomberg.

Tot la cererea guvernului din Guineea, procurorii din Geneva au început în luna august o investigaţie privind firma Onyx Financial Advisors UK. Poliţia a efectuat o percheziţie la birourile din Geneva ale Onyx. Onxy are sediul la Londra, iar CEO-ul companiei, Dag Cramer, este de asemenea director în cadrul BSG Resources.

Frederic Cilins, cetăţean francez care susţine că a lucrat pentru BSG Resources în Guinea, este în arest în Statele Unite, fiind acuzat că a obstrucţionat ancheta autorităţilor federale americane, inclusiv prin influenţarea martorilor şi distrugerea unor dovezi.

Cilins a pledat nevinovat. Cererea acestuia pentru eliberare pe cauţiune a fost respinsă în luna iulie.

Steinmetz a făcut avere din comerţul cu diamante, în Africa de Sud, Namibia, Botswana şi India, potrivit site-ului personal al miliardarului. Miliardarul şi familia sa locuiesc din 2010 la Geneva.

Pe lângă diamante şi operaţiuni miniere, familia Steinmetz are afaceri în imobiliare, industria financiară şi sectorul petrolului şi gazelor naturale.

AFACERI DE LA ZERO