Business Internaţional

Cel mai bogat polonez şi omul care a vrut să unească PKN Orlen, Mol şi OMV a murit, lăsând în urmă 3,5 mld. dolari

Jan Kulczyk şi-a construit averea profitând de oportunităţile oferite de ieşirea Poloniei din comunism

Jan Kulczyk şi-a construit averea profitând de oportunităţile oferite de ieşirea Poloniei din comunism

Autor: Maria Tufan

30.07.2015, 00:03 2030
Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez, cu o avere de 3,5 miliarde de dolari construită în vremurile tulburi de după căderea comunismului, a murit neaşteptat la 65 de ani din cauza unei operaţii nereuşite la inimă. Poate cel mai ambiţios proiect al său a fost încercarea de a uni PKN Orlen, Mol şi OMV, cele mai mari companii petroliere din Europa Centrală şi de Est.

Kulczyk, doctor în drept internaţional, a făcut primii paşi în lumea businessului în 1981, când a pus pe picioare compania comercială Interkulpol. Câţiva ani mai târziu, omul de afaceri devenea primul distribuitor oficial al Volkswagen din Polonia. În vremea de după căderea comunismului, când Polonia încerca să-şi găsească drumul spre o economie de piaţă vânzând activele statului, imperiul polonezului a început să prindă contur. Averea lui Kulczyk a crescut treptat prin achiziţionarea unui pachet de acţiuni la SABMiller, unul dintre cei mai mari producători de bere la nivel mondial (aceste acţiuni au fost cel mai valoros activ al său), iar apoi la o societate de asigurări. Miliardarul a intermediat ceea ce avea să devină cea mai mare privatizare din ţară, vânzarea companiei care deţinea monopolul telecomu­ni­caţiilor către France Telecom SA, astăzi cunoscută drept Orange SA, printr-o tranzacţie de 4,3 miliarde de dolari.

În ultimul deceniu, Kulczyk a încercat fără succes să unească PKN Orlen din Polonia, MOL din Ungaria şi OMV din Austria (în România aceasta din urmă deţine OMV Petrom), cele mai mari companii petroliere din Europa Centrală şi de Est. Omul de afaceri s-a mutat la Londra în 2005  după ce parlamentul polonez a lansat, în urma publicării unor informaţii confidenţiale ale serviciului secret, o anchetă privind afacerile PKN. Documentele menţionau o întâlnire a miliardarului cu un fost spion al Kremlinului în care s-ar fi discutat despre vânzarea activelor din industria petrolieră. În timpul procesului, Kulczyk a negat orice fel de implicare. Polonia este în prezent dependentă de importul de petrol rusesc.

Mai recent, miliardarul a fost interesat să cumpere electricitate din Ucraina pentru a o vinde în Uniunea Europeană, dar şi să exporte gaze naturale în ţara vecină Rusiei.

În ultima cea mai mare tranzacţie pe care a realizat-o cu guvernul polonez, Kulczyk a cumpărat pentru suma de 275 mld. dolari participaţia care oferă controlul producătorului de sodă caustică Ciech, companie care în România este prezentă prin Ciech Soda România, fosta Uzinele Sodice Govora. Afacerile lui Kulczyk în România includ şi Serinus Energy, o firmă de explorare de petrol şi gaze naturale care deţine o concesiune în Satu Mare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO