Business Internaţional

Cel mai bun prim semestru din ultimii zece ani pentru IPO-uri la nivel mondial

Cel mai bun prim semestru din ultimii zece ani pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2017, 00:03 225

Listările pe bursă au înregistrat cel mai bun prim semestru din ultimii zece ani la nivel mondial, potrivit Les Echos.

Un număr de 772 de cotări noi a atras 83,4 miliarde de dolari, relevă datele E&Y. Astfel, numărul listărilor noi la nivel mondial a avansat cu aproape 90%, iar fondurile atrase cu 70%. Europa se află pe locul doi, după regiunea Asia Pacific.

IPO-urile s-au aflat în creştere şi în SUA, însă bilanţul a fost afectat de ofer­tele dezamă­gi­toa­re ale Snap şi Blue Apron.

„Sumele atrase prin intermediul lis­tă­rilor pe bursă au avan­sat cu 20% în Eu­ropa, de la 17 miliarde de dolari la 20 miliarde de dolari“, explică Cyril Court de la HSBC. „O altă caracteristică a aces­tui semestru: Londra nu a mai afişat o do­minaţie zdrobitoare de la referen­du­mul privitor la ieşirea din Uniunea Euro­peană“, adaugă Court.

În general, de pe urma dinamismu­lui în creştere al pieţei IPO-urilor au pro­fitat pieţele locale. Aceasta este concluzia studiului „Cross-Border IPO Index“ realizat de Baker & Mckenzie.

Astfel, operaţiunile locale au repre­zen­tat 86% din valoarea totală a listă­rilor în primul semestru. Acestea au avansat cu 93% raportat la aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Operaţiunile trans­frontaliere pe de altă parte au înre­gistrat o creştere de doar 41% faţă de primul semestru al anului trecut, cu o sumă atrasă de 12,2 miliarde de dolari.

Cauza acestui elan al investitorilor şi întreprinderilor? Mai întâi, robuste­ţea pieţelor bursiere, care oferă valori­zări foarte atractive.

O altă sursă importantă a listărilor pe bursă în Europa: privatizările. „Cea mai importantă operaţiune realizată în pri­mul semestru este listarea de către statul irlandez a Allied Irish Bank pen­tru aproape 3 miliarde de euro“, confirmă Cyril Court.

Tendinţa va continua, mai ales în Fran­ţa, unde urmează a fi revizuite participaţiile deţinute de stat.

Al treilea factor major din spatele revitalizării listărilor: spin-off-urile. „Marile grupuri profită de condiţiile bu­ne oferite de burse pentru a-şi valo­ri­fi­ca anumite filiale“, explică Cyril Court.

Iar semnele sunt încurajatoare şi pentru cel de-al doilea semestru al aces­tui an. Potrivit EY, sectorul tech şi al ener­giei vor fi cele mai active în se­mes­trul doi, mai ales în China şi SUA. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO