Business Internaţional

Cel mai "cool" primar din lume: a câştigat alegerile din capitala ţării cu partidul "The Best Party" promiţând corupţie sinceră pentru toată lumea

Autor: Octavian Calei

07.12.2012, 15:15 4396

Un politician nordic face deliciul presei din regiune, după ce, remarcat anterior ca actor de comedie şi cântăreţ de punk-rock, a reuşit să câştige alegerile candindând din partea formaţiunii politice "Cel mai bun partid".

Jon Gnarr, primarul oraşului Reykjavik, a surprins politicienii cu experienţă când în 2010, a câştigat alegerile alături de partidul său format numai din oameni apolitici. Gnarr a fost diagnosticat în copilărie cu probleme mintale severe şi cu ADHD (dislexie, dificultăţi de învăţare - n.r.) şi a fost tratat când avea 5-7 ani la spitalul psihiatric Dalbraut din oraşul pe care acum îl conduce.

Gnarr a format "The Best Party" ("cel mai bun partid" - n.r.) împreună cu câţiva prieteni de-ai săi din industria divertismentului. Ca slogan pentru partidul lor, The Best Party au declarat că în timp ce toate celelalte partide sunt corupte, dar ascund acest lucru, ei vor adopta o atitudine de corupţie sinceră. "The Best Party" a recunoscut că nu se va ţine de promisiunile pre-electorale făcute, precum: prosoape gratis pentru toate bazinele de înot, un nou parc Disneyland sau un urs polar pentru grădina zoologică locală. La şase luni după lansare, partidul a câştigat alegerile, conform blogului Messy Nessy.

Mai jos, clipul partidului din campania electorală din 2010.

Serialul favorit al primarului este "The wire" difuzat de HBO. El a declarat că nu va intra în nicio coaliţie de guvernare cu cineva care nu a văzut serialul.

Primarul din Reykjavik a condus parada gay şi a militat pentru eliberarea din închisoare a membrelor formaţiei ruse Pussy Riot.

Fiica lui Jon Gnar, Margret, este o vedetă sportivă locală.

Un film documentar despre Jon Gnarr a fost aclamat la Festivalul de Film Tribeca.

Jon Gnarr este cunoscut pentru stilul inconfundabil cu care îşi alege cuvintele în ieşirile publice, cum sunt cele de pe Facebook: "Homofobia nu este o fobie. Ei (cei care suferă de acest sidrom) nu sunt speriaţi, sunt doar nişte nemernici".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO