Business Internaţional

Cel mai devastator cutremur produs vreodată în România

Cel mai devastator cutremur produs vreodată în România

Autor: Bianca Dorobanţu

16.12.2015, 10:55 1067

Cutremurul din 1977, de pe 4 martie, a fost cel mai devastator dezastru natural prin care a trecut România în istorie. S-a produs la ora 21:22 şi a avut epicentrul în zona Vrancei, cea mai activă zonă seismică a ţării. A avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi o adâncime de 94 de km, resimţindu-se şi în Bulgaria, Moldova şi Ucraina.

Curemurul din 1977 a avut urmări grave, provocând moartea a 1.578 oameni, dintre care 1.424 doar în Bucureşti, iar alţi 11,300 de oameni au fost răniţi. În Bulgaria, cutremurul a provocat moartea a 100 de persoane.

Pagubele materiale produse de cutremur au fost estimate la aproape 2 miliarde de dolari. Aproape 33.000 de clădiri au fost afectate, iar 35.000 de familii au rămas fără adăpost. Cutremurul a afectat în proporţie de 90% Bucureştiul.

Atunci s-au prăbuşit clădiri importante precum cea a Ministerului Metalurgiei, Facultatea de Chimie, Clădirea Scala, dar şi altele, care nu erau aveau o construcţie rezistentă la cutremur. Au avut loc incendii şi pene de curent care au durat toată ziua, 35 de spitale fiind evacuate.

În afară de Bucureşti, cutremurul a avut efecte devastatoare şi asupra altor oraşe din ţară, printre care Zimnicea, care a fost unde 175 de case s-au prăbuşit, iar 523 au fost grav afectate, iar 4.000 de oameni au rămas fără locuinţe.

În Craiova au fost afectate 550 de clădiri, printre care muzee, universităţi şi biblioteci. 30 de oameni au murit, iar alţi 300 au fost răniţi. Alte oraşe afectate de cutremur au fost Focşani, Buzău, Vaslui, Ploieşti şi altele.

În Bulgaria cel mai afectat oraş a fost Sviştov, unde trei blocuri de locuinţe s-au prăbuşit, iar în Moldova cutremurul a distrus 2.765 de clădiri, iar alte 20.763 au fost avariate.

În momentul producerii cutremurului, preşedintele ţării, Nicolae Ceauşescu se afla într-o vizită oficială  în Nigeria alături de soţia sa. După ce a fost informat de ce se întâmpla în ţară, Ceauşescu s-a întors în acea seară la Bucureşti şi a instituit stare de urgenţă.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO