Business Internaţional

Cel mai dramatic început de an din 2009: valul de disponibilizări din 2022 continuă şi în 2023 şi mătură mult mai multe sectoare dincolo de tech

Cel mai dramatic început de an din 2009: valul de...
Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

23.03.2023, 21:37 188

Valul de disponibilizări pornit către sfârşitul anului trecut nu dă semne că ar slăbi, marcând cel mai dramatic început de an din 2009, cu aproape 52.000 de locuri de muncă pierdute la nivel mondial doar într-o săptămână din ianuarie, relevă o analiză Bloomberg News.

Din 1 octombrie, executivii din mai multe sectoare au dat afară a­proape o jumătate de milion de anga­jaţi la nivel mondial.

Companiile disponibilizează mii de angajaţi în 2023, indică şi o analiză S&P Global. Disponibilizările inver­sea­ză boomul angajărilor din peri­oa­da pandemică, în special în secto­rul tehnologic, cu firmele pregătin­du-se pentru o posibilă recesiune.

În SUA, acestea vin pe fondul unei pie­ţe a muncii robuste, cu datele oficiale guvernamentale plasând rata şo­maju­lui în apropiere de un minim pe 50 de ani şi companii din alte sectoare continuând să angajeze într-un ritm rapid. Nicăieri nu sunt disponibilizările mai dramatice decât în cazul Amazon, care va elimina aproape 30.000 de locuri de muncă după runda de disponibilizări anun­ţată recent, notează Bloomberg. Meta Platforms se situează pe locul secund, cu 21.000 de roluri eliminate.

Însă acestea sunt doar două din aproape 800 de firme care au elimi­nat cel puţin 473.000 de locuri de mun­că din octombrie, media disponi­bilizărilor lăsând forţa de muncă a companiilor cu 10% mai restrânsă, potrivit analizei Bloomberg.

Industria tech a suferit unele din­tre cele mai mari pierderi, reprezen­tând aproximativ o treime din numă­rul total al locurilor de muncă elimi­nate. Liderii companiilor din sector spun că au făcut prea multe angajări pe fondul cererii în creştere puterni­că pentru serviciile lor în pandemie.

Disponibilizările în masă i-au ui­mit pe mulţi angajaţi din Silicon Valley, care se bucurau de multă vreme de plăţi şi beneficii generoase. Echipele de management au promis investitorilor o nouă eră de austeritate.

Carnagiul trece cu mult dincolo de sectorul tehnologiei, însă.

După sectorul tehnologiei, care a eliminat 149.000 de locuri de muncă din 1 octombrie 2022, sectorul produselor de consum discreţionare a înregistrat cele mai multe pierderi de locuri de muncă: 108.700, în condiţiile în care cererea este în scădere, iar vânzările se află sub aşteptări.

În medie, în sectorul tech, 10% din personalul unei companii a fost trimis acasă. În comunicaţii, sectorul financiar, al serviciilor de sănătate, imobiliare şi energie, media disponibilizărilor a fost la fel de mare sau chiar mai mare, deşi numărul total de locuri de muncă pierdute a fost mai redus.

Goldman Sachs Group şi alte bănci mari au eliminat mii de locuri de muncă.

Companiile de energie au fost printre cele mai puţin afectate, cu mai puţin de 4.000 de locuri de muncă eliminate. Companii majore ca Exxon Mobil şi Chevron au obţinut profituri record şi au anunţat răscumpărări masive de acţiuni după ce războiul din Rusia a scumpit dramatic energia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO