Business Internaţional

Cel mai longeviv CEO al unuia dintre principalii creditori europeni deţine una dintre cele mai slabe performanţe posibile: „A sosit momentul ca banca să îşi regândească strategia”

Frederic Oudea, CEO-ul SocGen

Frederic Oudea, CEO-ul SocGen

Autor: Eduard Ivanovici

08.02.2021, 14:11 361

CEO-ul Societe Generale Frederic Oudea, cel mai longeviv director executiv al unei bănci majore din Europa, a reuşit să atingă acest prag în ciuda faptului că acţiunile companiei au scăzut cu 75% sub cârma francezului, reprezentând una dintre cele mai slabe performanţe pentru o bancă din Hexagon, scrie Bloomberg.

Totuşi, creditorii din regiune s-au descurcat mai rău de-a lungul celor 13 ani în care Oudea a condus SocGen, de vreme ce UniCredit, Deutsche Bank şi Santander şi-au schimbat directorii executivi în acest interval de timp.

Cu 0,24, SocGen are cea mai joasă valoare contabilă (price-to-book value – raportul dintre preţ şi valoarea contabilă) din rândul tuturor băncilor europene, iar investitorii încep să creadă că banca îşi elimină treptat din valoare.

Chiar dacă unii analişti cred că firma se teme că schimbarea CEO-ului prezintă un risc masiv într-o perioadă de criză, există critici care spun că banca duce lipsă de iniţiativă şi trebuie să ia măsuri drastice dacă vrea să se redreseze.

„Mă surprinde faptul că Oudea este încă în funcţie. A sosit momentul ca banca să îşi regândească strategia”, spune Peter Hahn, profesor emerit al Institutul pentru Banking şi Finanţe din Londra.

Oudea a refuzat să comenteze rezultatele, iar preşedintele SocGen Bini Smaghi a dezminţit zvonurile conform cărora boardul se teme de CEO, iar investitorii îl vor în afara companeii.

În 2015, Oudea a vândut participaţia de 20% la Amundi, care a devenit între timp cel mai mare administrator de investiţii din Europa. Cu o creştere de aproape 48% de la debutul pe bursă, Amundi a ajuns la o valoare de piaţă de 13 miliarde de euro, cu doar 1,6 miliarde sub capitalizarea SocGen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO