Business Internaţional

Cel mai lung cablu de energie submarin din lume va conecta Cipru, Grecia şi Israel

Cel mai lung cablu de energie submarin din lume va...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2021, 00:00 331

Un proiect pentru construirea celui mai lung cablu subacvatic de alimentare cu energie din lume a primit undă verde, scrie Euractiv.

Cablul, o adevărată autostradă a energiei, va fi desfăşurat şi la cea mai mare adâncime.

Acesta va lega reţelele electrice din ţările mediteraneene Cipru, Grecia şi Israel, oferindu-le noi surse de energie şi mai multă independenţă energetică.

Guvernele s-au angajat ca astfel să-şi conecteze reţelele electrice.

Proiectul de interconectare Euro-Asia de 760 de milioane de euro este finanţat parţial de Uniunea Europeană şi ar trebui să conecteze pentru prima dată Ciprul la reţeaua europeană de energie, precum şi Israelul.

„Proiectul de interese comune“ ar trebui să contribuie la integrarea surselor regenerabile şi la creşterea independenţei energetice şi a interconectării, au declarat miniştrii energiei din fiecare ţară.

Fiecare stat va beneficia de autostrada de 2.000 de megawaţi.

Acordul a marcat un „pas decisiv către încetarea izolării energetice a insulei şi, în consecinţă, a dependenţei noastre de combustibilii fosili“, a declarat ministrul cipriot al energiei, Natasa Pilides.

Insula este singurul stat membru al UE care nu este interconectat cu reţeaua europeană.

Israelul vede cablul ca o sursă de energie de rezervă.

Acesta ar permite ţării „să primească energie electrică de la reţelele electrice ale continentului european în cazuri de urgenţă“, a declarat ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz.

În plus faţă de cablu, cele trei ţări au creat o alianţă energetică regională care are ca scop şi explorarea şi exploatarea resurselor de gaze naturale.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO