Business Internaţional

Cel mai mare administrator de bani din lume, BlackRock cere ca tiparniţa de bani a BCE să finanţeze infrastructura europeană

Cel mai mare administrator de bani din lume, BlackRock...

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2016, 00:04 859
Pentru preşedintele Băncii Centrale Euro­pene Mario Draghi turbulenţele din Italia nu puteau veni într-un mo­ment mai neprielnic, chiar cu câteva zile înainte de re­u­n­iu­nea băncii de astăzi, când aceasta ar putea dezvălui vii­to­­rul programului său de ach­i­zi­ţii de obligaţiuni, scrie CNBC.

Despre acest program, vital pentru stabilizarea economică şi financiară a zonei euro, MarketWatch scrie că este foarte probabil ca BCE să-l extindă, anunţul putând să vină chiar astăzi. Însă BCE rămâne fără spaţiu de manevră pentru cumpărarea de active. Pentru că activele acumulate de BCE au ajuns deja la un nivel record şi pare să fi apărut probleme cu sursele de obligaţiuni, unii economişti spun că instituţia trebuie să vină curând cu un plan de restrângere a programului de relaxare cantitativă (QE). Cu privire la programul BCE, BlackRock, unul dintre cei mai mari administratori de obligaţiuni din lume, spune că acesta ar trebui modificat pentru a finanţa un val de noi investiţii în infrastructură de pe continent, scrie Financial Times. Banca centrală are oportunitatea de a impulsiona puternic activitatea eco­no­mică prin orientarea unui procent mai mare din achiziţii către obligaţiunile emise de diverse organizaţii naţionale şi supranaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, care finanţează proiectele din infrastructură şi comerţ, potrivit lui Rick Rieder, director la BlackRock.

Deşi banca centrală a evitat direcţionarea achiziţiilor sale de active către anumite proiecte, preşedintele său Mario Draghi a făcut apel la liderii politici ai zonei euro să crească investiţiile în infrastructura continentului ca parte a unor presiuni în creştere exercitate asupra politicienilor ca aceştia să-şi asume o responsabilitate sporită pentru impulsionarea creşterii în regiune.

În octombrie, Draghi declara că liderii ar trebui să-şi concentreze eforturile de reformare a economiilor ìpe acţiuni care să crească productivitatea şi să îmbunătăţească mediul de afaceri, inclusiv asigurarea unei infrastructuri publice adecvate, vitale pentru creşterea investiţiilor şi a numărului de locuri de muncăî.

Majoritatea economiştilor chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca BCE să prelungească programul până în septembrie 2017 şi să menţină volumul achiziţiilor lunare de obligaţiuni la 80 mld. euro.

BCE încearcă să readucă rata inflaţiei în apropiere de 2% cu o serie de măsuri şi instrumente. Deşi inflaţia este în continuare sub ţinta băncii, aceasta se mişcă cel puţin în direcţia bună. Ultimele date indică o uşoară creştere la 0,6% în noiembrie faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă de asemenea că rata inflaţiei se situează la cel mai înalt nivel din aprilie 2014. Şomajul din zona euro a scăzut sub 10% pentru prima dată din 2009, la 9,8%. Iar indicatorii economici arată de asemenea un uşor avans al creşterii din uniunea monetară. Nici Brexitul, nici alegerea lui Donald Trump nu au afectat această perspectivă.

BCE insistă că, în ciuda criticilor ce i-au fost aduse, programul său de relaxare cantitativă a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei.

BCE intenţionează să-şi menţină stimulentele actuale până când va observa o ajustare susţinută a direcţiei inflaţiei în linie cu ţinta sa.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO