Business Internaţional

Cel mai mare retailer online din China renunţă la o listare de 60 de mld. dolari la Hong Kong, în favoarea SUA

Jack Ma

Jack Ma

Autor: Ştefan Stan

25.09.2013, 20:17 516

Cel mai mare retailer online chinezesc, Alibaba, a renunţat la planurile de a face o ofertă publică iniţială în Hong Kong pentru 60 de miliarde de dolari, după ce nu a reuşit să convingă reprezentanţii bursei să accepte un consiliu director care să nu respecte o structură tradiţională, scrie Financial Times.

Decizia va fi o lovitură puternică pentru Hong Kong, care pierde una dintre cele mai anticipate listări la bursă de la Facebook încoace şi unul dintre cei mai profitabili potenţiali clienţi.

Compania chinezească Alibaba şi-a schimbat opţiunea pentru listarea la bursa din Hong Kong şi a optat către New York, afacerea urmând să se desfăşoare "undeva în 2014".

Decizia de a renunţa la Hong Kong a venit în urma refuzului reprezentaţilor bursei de a accepta un consiliu director al companiei chinezeşti care să nu aibă o structură tradiţională. Fondatorul Alibaba, Jack Ma, împreună cu alţi oficiali ai companiei, a încercat să convingă reprezentanţii bursei din Hong Kong să permită şefilor retailer-ului online să nominalizeze majoritatea consiliului director.

Fondatorii unor companii IT din Statele Unite, inclusiv Google, au păstrat controlul afacerilor după listarea la bursă prin adoptarea unui sistem dual de acţiuni, care oferă mai multă putere de vot unor anumiţi posesori.


Alibaba nu va adopta un sistem dual de acţiuni, însă va folosi un parteneriat deja existent între directorii de top ai companiei, menit să păstreze direcţia şi cultura retailer-ului.

Bursa din Hong Kong interzice în mod clar folosirea unui sistem dual de acţiuni, iar planul chinezilor de a folosi un parteneriat oferă companiei acelaşi grad de protecţie împotriva influenţei externe.

Reprezentaţii bursei din Hong Kong au criticat planul chinezilor, susţinând că nu este corect faţă de investitorii locali şi au refuzat să îşi schimbe politica pentru Alibaba.

 

Alibaba abandons $60bn HK listing FT

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO