Business Internaţional

Cel mai mare risc pentru Uniunea Europeană în 2019 nu va fi populismul, ci apatia faţă de vot

Cel mai mare risc pentru Uniunea Europeană în 2019 nu...

Autor: Alex Ciutacu

05.11.2018, 17:00 271

Curentul populist atrage o atenţie deosebită la nivelul Uniunii Europene încât blocul se aşteaptă la un nou asalt asupra structurii începând cu anul viitor, însă următoarele alegeri din cadrul blocului european scot la iveală un nou pericol: apatia faţă de vot, potrivit Bloomberg.

Participarea la vot în cadrul alegerilor europarlamentare a scăzut constant de la prima sesiune de alegeri de acum patru decenii până în prezent, de la circa 62% în 1979 la mai puţin de 43% în 2014.

Structura, în cadrul căreia cele mai mare partide sunt partidul Creştinilor Democraţi şi Socialiştii, pregăteşte o campanie mamut fără precedent în scopul de a încuraja oamenii să iasă la vot în alegerile din perioada 23-26 mai 2019.

Scopul acestei campanii este şi de a contra curentul populist şi atacurile pregătite de adepţii acestuia din Italia până în Polonia.

Steve Bannon, unul dintre arhitecţii campaniei prezidenţiale care l-a scos pe Donald Trump preşedintele Americii, a înfiinţat o organizaţie în Europa care susţine partidele care luptă împotriva unei viitoare consolidări a blocului european.

„Totul ce contează este dacă Europa este privită ca fiind utilă sau nu”, spune Ramon Luis Valcarcel, un spaniol Creştin Democrat, vicepreşdinte al parlamentului UE. „În timp ce anti-europenii – populiştii şi mişcările naţionaliste – reprezintă circa un sfert din electorat, pro-europenii reacţionează şi arată un interes sporit”.

Indiferenţa alegătorilor faţă de alegerile europarlamentare până în prezent nu a afectat foarte mult blocul european, partidele pro-europene rămânând la conducerea structurii.

Cu toate acestea, de la ultimele alegeri, dinamicile s-au schimbat ca rezultat al votului Marii Britanii de a părăsi blocul european, influenţa partidelor populiste în Italia şi Polonia a prins un avânt colosal, iar Germania, una dintre cele mai mari economii ale blocului se confruntă cu o situaţie delicată la nivel politic după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO