Business Internaţional

Cel mai mare secret din istoria financiară a SUA: Fed a rotunjit veniturile băncilor cu 13 mld. de dolari, sub pretextul asistenţei financiare pe timp de criză

Cel mai mare secret din istoria financiară a SUA: Rezerva Federală americană a dat băncilor împrumuturi de 13 miliarde de dolari

Autor: Paul Comşa

28.11.2011, 14:31 1996

Analiştii Bloomberg au descoperit motivul principal pentru care Fed şi marile bănci americane nu au dorit să dezvăluie detaliile celui mai mare bailout din istoria SUA. Potrivit calculelor preliminare, băncile au înregistrat un venit de aproximativ 13 miliarde de dolari datorită costurilor preferenţiale de finanţare oferite de Fed, sub cele existente la acea vreme pe piaţă.

Oficialii Fed au ţinut sub tăcere faptul că băncile internaţionale au fost creditate pe 5 decembrie 2008 cu o sumă record de 1,2 trilioane de dolari, iar bancherii nu îşi amintesc de perioada în care luau împrumuturi de miliarde de dolari în timp ce îi asigurau pe investitori că situaţiile lor financiare sunt sănătoase.

Marii creditori, printre care JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, s-au urcat în "corabia" construită de Fed şi au beneficiat de încasări consistente în timp ce economia americană se scufunda în recesiune, numărul falimentelor creştea într-un ritm ameţitor, iar populaţia îşi pierdea locurile de muncă. Cele şase bănci, care aveau aproape jumătate din activele totale nete însumate ale sectorului bancar american înainte de bailout, au primit nu mai puţin de 160 mld. dolari finanţare prin programul TARP şi au fost creditate cu 460 mld. dolari de către Fed.

"Când vezi câţi dolari au primit băncile, este greu să le mai numeşti instituţii de succes", consideră senatorul democrat Sherrod Brown care anul trecut a înaintat un proiect de lege pentru limitarea dimensiunilor băncilor.

Culmea ipocriziei, aceiaşi bancheri care au fost salvaţi de la faliment prin bailoutul acordat de Fed militează acum împotriva reglementării pieţelor financiare.

Până în martie 2009, Fedul a alocat nu mai puţin de 7.770 miliarde de dolari pentru a salva sistemul financiar, peste producţia totală a SUA din acel an.

Trezoreria americană s-a bazat pe recomandările Fed pentru a decide care bănci sunt eligibile pentru a fi finanţate prin programul de salvare a sectorului financiar american, Troubled Asset Relief Program (TARP). Oficialii din cadrul Trezoreriei americane însărcinaţi cu supravegherea TARP, au fost adeseori criticaţi pentru modul în care au caracterizat instituţiile bancare către care au fost îndreptate fondurile guvernamentale, numindu-le "sănătoase" şi "viabile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO