Business Internaţional

Cel mai mare trader spune că preţul petrolului va rămâne scăzut o perioadă lungă, chiar şi zece ani

Cel mai mare trader spune că preţul petrolului va...

Autor: Marius Oncu

09.02.2016, 00:00 853
Preţul petrolului va rămâne la un nivel scăzut o perioadă care poate ajunge chiar şi la zece ani, din cauza încetinirii creşterii economice a Chinei, dar şi a producţiei de petrol de şist din SUA, care va funcţiona ca o frână pentru preţ, estimează cel mai mare trader independent de petrol din lume. „Este greu de văzut o creştere spectaculoasă de preţ. Ne gândim la un interval de variaţie, care ar fi între 40 şi 60 de dolari. Cred că intervalul acesta de variaţie ar putea rezista între cinci şi zece ani“, a declarat directorul general al Vitol Group, Ian Taylor, într-un interviu pentru Bloomberg. Limita inferioară a acestui interval ar implica o recuperare limitată a cotaţiei petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa mondială, faţă de preţul la care se tranzacţionează în prezent, de circa 35 de dolari pe baril. Pragul maxim ar aduce preţul la nivelul din iulie 2015, când industria petrolului lua deja măsuri pentru a rezista crizei.
 
Estimarea Vitol ar însemna că ţările bogate în petrol şi companiile din energie s-ar confrunta cu cea mai lungă perioadă de preţuri mici după cea din 1986-1999, când petrolul a fost tranzacţionat preponderent la 10-20 de dolari pe baril. Vitol tranzacţionează zilnic peste 5 milioane de barili de petrol şi produse rafinate, suficient pentru a acoperi necesarul Germaniei, Franţei şi Spaniei la un loc. Prognozele companiei sunt urmărite cu atenţie de industria petrolului. Pentru viitorul previzibil, şeful Vitol nu vede o revenire la un preţ al petrolului din trei cifre, care a alimentat în anii trecuţi fondurile suverane ale unor ţări din Orientul Mijlociu. „Există posibilitatea să nu revenim peste 100 de dolari pe baril niciodată“, consideră Taylor. „Problema“ este că a crescut semnificativ producţia de petrol care ajunge în piaţă, în timp ce economia globală şi-a îmbunătăţit eficienţa în ce priveşte consumul de petrol, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO