Business Internaţional

Cel mai performant nou fond de investiţii este condus de o femeie care face bani pentru celebra Universitate Yale în vremuri de criză

Cel mai performant nou fond de investiţii este condus de...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2016, 00:03 1037
În anul în care legende precum Bill Ackman şi David Einhorn le-au adus investitorilor lor pierderi de peste 20%, pariul lui David Swensen pe un fond de hedging puţin cunoscut a continuat să producă bani, scrie Bloomberg.

Pentru cine nu ştie cine este David Swensen, acesta este directorul de investiţii al Universităţii Yale.

Activele Bracebridge Capital, condus de Nancy Zimmerman, au crescut de la 5,8 mi­liarde de dolari în urmă cu patru ani la 10,3 mi­liarde de dolari în prezent. Randamentul anual este de 10%. Acestea fac ca Bracebridge să fie cel mai mare fond de hedging din lume condus de o femeie.

Zimmerman, care a supra­vieţuit în anii 1990 unui scandal în care actori au mai fost Rusia, soţul ei şi Universitatea Harvard, evită atât de bine ochii lumii încât Systematica Investments, fondul de 9,5 miliarde de dolari condus de Leda Braga, este menţionat adesea drept cea mai mare firmă în funcţie de active condusă de Leda Braga.

David Swensen, care supraveghează portofoliul de investiţii de 25,6 miliarde de dolari al Yale, şi Thomas Steyer, şeful Farallon Capital Management, au pariat la început, în 1994, 50 de milioane de dolari pe Zimmerman. Investiţia făcută de Yale este evaluată acum la circa un miliard de dolari şi este unul dintre cele mai pro­fitabile pariuri ale uni­versităţii.

„Are această strategie de a exploata diferenţele de preţ din lumea veniturilor fixe cu un focus obsesiv pe risc“, po­vesteşte Swensen.

Din 2009, pentru Bra­cebridge doar opt luni au adus pierderi. Creşterea de 2% de anul trecut a fondului ridi­culizează evoluţia generală a industriei, unde avansul a fost de doar 0,6%. Fondurile de hedging au avut probleme cu navigarea prin evenimentele neaşteptate de pe pieţe, care includ deva­lorizarea monedei chinezeşti, revenirea bon­durilor guvernamentale euro­pene şi prăbuşirea preţurilor ţiţeiului.

Anul trecut, fondul Pershing Square Holdings al lui Ackman a înregistrat pierderi de 20,5%, fiind lovit mai ales de scăderea acţiunilor producătorului de me­dicamente Valeant Phar­ma­ceuticals.

Pentru Greenlight Capital, al lui Einhorn, anul trecut a fost al doilea la rând cu pierderi. Pentru principalul vehicul de investiţii pierderile au fost de 20,4%, tot din cauza unor pariuri neinspirate pe acţiuni.

„Pe drumul nostru au fost o grămadă de gropi, dar am reuşit să le ocolim pe cele mai multe“, spune Gabriel Sun­shine, partenerul lui Zimmer­man la Bracebridge.

Zimmerman, 52 de ani, are o reţea de aliaţi puternici care-l include pe Jon Corzine, fostul guvernator al New Jersey. Acesta a fost şeful lui Zimmerman la Goldman Sachs, unde a fost CEO. Printre cei mai mari clienţi ai săi este Universitatea Princeton, al cărei portofoliu de investiţii este supravegheat de Andrew Golden, protejatul lui Swensen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO