Business Internaţional

Cel mai puternic bancher al Europei a început să facă respiraţie gură la gură burselor. La Bucureşti piaţa a închis pe creştere după câteva zile de coşmar

Cel mai puternic bancher al Europei a început să facă...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

22.01.2016, 21:13 2701

Bursele europene au început să recupereze din pierderile de la începutul anului, înregistrând cea mai mare creştere pentru ultimele 2 zile consecutive din 2011 încoace. Creşterea pieţelor a venit pe fondul declaraţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi, care a indicat că banca ar putea revizui politica de relaxare cantitavă pentru a stimula mai puternic economia europeană.

Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut vineri cu 3,6%, atingând în ultimele 2 zile o creştere de 5,6%. Săptămâna aceasta indicele are o creştere de 3,2%, cea mai mare din luna noiembrie, după ce a scăzut cu 7% de la începutul anului, iar de săptămâna trecută a intrat pe o “piaţă urs”. Volumul acţiunilor tranzacţionate a depăşit cu 42% media ultimei luni.

Dintre cele 19 sectoare care compun indicele Stoxx 600, companiile din energie au înregistrat cele mai mare creşteri. Acţiunile furnizorului britanic de servicii petroliere Tullow Oil au crescut cu 19% iar cele ale grupului spaniel Repsol cu 8,6%. Compania mineră anglo-australiană BHP Bililton a crescut la Londra cu 0,82%.

Principalii indici ai Europei au fost astăzi pe plus. Principalul indice britanic FTSE 100, a crescut cu 2,5%, la Frankfurt DAX a avut un avans de 2,51%,  iar la Paris CAC 40% a crescut cu 3,67%.

John Plassard, trader senior la Mirabaud Securities din Geneva, a declarat că avansul burselor vine pe speranţei unui stimul mai puternic în Japonia şi China şi că o continuare a veştilor bune din economie ar putea menţine bursele  pe creştere şi săptămâna viitoare.

La Forumul Economic Mondial (WEF), desfăşurat la Davos, Mario Draghi a declarat că este îngrijorat de situaţia inflaţiei din zona euro şi a reafirmat determinarea BCE de a îşi îndeplini mandatul de stabilitate a preţurilor. Draghi a mai adăugat ca va “revizui şi reconsidera“ politica monetară a BCE, afirmaţie interpretată de investori ca un semn al extinderii programului de relaxare cantitativa a BCE.

Derek Halpenny, analist la Bank of  Tokyo-Mitsubishi, a declarat pentru Financial Times că startul tumultos al anului l-a forţat pe Mario Draghi să ofere semnale clare de relaxare monetară în lunile următoare.

La Bucureşti bursa a închis o săptămână horor pe creştere, indicele BET având un plus de 1,7%, iar indicele BET-FI a câştigat peste 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO