Business Internaţional

Cel mai puternic bancher european spune ca trebuie sa ne intoarcem la reglementarile de dupa al doilea razboi mondial

15.10.2008, 18:30 52

Liderii isi stabilesc un nou obiectiv, mai indraznet decat precedentele - inasprirea reglementarilor din sectorul financiar la nivel mondial, dupa ce Statele Unite au decis sa paseasca pe urmele Europei si sa cumpere pachete de actiuni in cadrul bancilor, scrie Bloomberg.

Americanii nu se vor lasa usor convinsi de aceasta data, chiar daca liderii europeni vor reusi sa prezinte acest plan din perspectiva unui front comun, acest lucru fiind el insusi greu de realizat.
Liderii Uniunii Europene s-au intalnit ieri la Bruxelles pentru a discuta urmatoarele masuri ce urmeaza a fi luate ca raspuns la situatia dificila de pe pietele globale, dupa ce ultima masura adoptata, injectarea a 2.000 mld. dolari (1.463 mld. euro) in propriile sisteme financiare, pentru a isi salva institutiile de la pieire, s-a soldat cu succes.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si primul-ministru britanic Gordon Brown fac presiuni pentru adoptarea unor noi reglementari globale mai aspre si pentru delegarea unor prerogative mai ample Fondului Monetar International fata de cele pe care acesta le are in prezent. Un asemenea acord ar semana cu acordul de la Bretton Woods din 1944, care stipula crearea FMI si a Bancii Mondiale, precum si impunerea unor rate de schimb fixe.
Liderii europeni incearca sa capitalizeze succesul inregistrat de Gordon Brown in ultimele zile dupa ce planul britanic de salvare a sistemului financiar a fost preluat partial de catre secretarul Trezoreriei din Statele Unite Hank Paulson.
Marea Britanie cheltuie 50 mld. lire (63,6 mld. euro) pentru a achizitiona pachete de actiuni din cadrul bancilor. Franta, Germania, Spania, Olanda si Austria au promis ca impreuna sa acorde 1.300 mld. euro pentru eliminarea creditelor neperformante si pentru cumpararea de actiuni in cadrul creditorilor.
Statele Unite planuisera initial, conform planului de salvare a sistemului bancar in valoare de 700 mld. dolari (512 mld. euro), doar sa cumpere active maladive de la companiile fianciare pentru a ridica o parte din presiunile de pe umerii acestora. Acum, surse apropiate acestor probleme spun ca Trezoreria planuieste sa devina actionar in cadrul bancilor Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Bank of America/Merrill Lynch si in alte cateva banci importante. Ulterior va investi "in alte cateva sute", declara grupul de lucru al presedintelui Bush pe probleme ale pietelor financiare.
"Statele Unite au pasit pe urma europenilor pentru ca doreau sa vada care vor fi reactiile si daca masurile vor avea efectul scontat, si l-au avut", spune Robbert Van Batenburg, conducatorul departamentului de cercetare al companiei de brokeraj Louis Capital Markets din New York. "In conditiile actuale insa imi este greu sa cred ca Statele Unite vor renunta la puterea pe care o au asupra FMI. S-ar crea o situatie problematica. Nu cred ca este o propunere viabila si mai ales in timpul actualei administratii."
Intalnirea celor 27 de lideri europeni nu va fi o incercare de refacere a intalnirii de la Bretton Woods, numita astfel dupa orasul in care a avut loc. Ei vor atinge in schimb subiecte precum metode pentru limitarea contagiunii pe pietele financiare dupa ce bursa s-a confruntat cu cea mai puternica prabusire din 1933 pana astazi.
"Daca fondatorii acordului de la Bretton Woods puneau bazele reglementarii unei lumi cu cash-flow-uri limitate, noi trebuie sa desenam noi reguli pentru o lume cu cash-flow-uri globale", afirma Brown intr-un discurs pe 13 octombrie.
Alarmati de rapiditatea cu care se raspandeste maladia ce a atacat institutiile financiare - in frunte cu Lehman Brothers, care s-a prabusit luna trecuta - liderii europeni doresc sa inlocuiasca legislatiile nationale ce privesc sistemul bancar cu o serie de reguli globale ce se potrivesc cu fata lumii de astazi.
"Trebuie sa reformam sistemul financiar international astfel incat acesta sa se construiasca in jurul principiilor deja convenite: transparenta, integritate, responsabilitate, administrare sanatoasa si cooperare internatiuni", a declarat premierul britanic.
 
Trichet: Ar trebui sa ne intoarcem la disciplina ce guverna piata acum 50 de ani
 
Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet este de parere ca sistemul financiar global ar trebui sa se intoarca la "disciplina" ce guverna pietele financiare in deceniile de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie Bloomberg.
"Poate ca avem nevoie sa ne intoarcem la prima intalnire de la Bretton Woods, sa ne intoarcem la disciplina", a declarat Trichet dupa ce a tinut un speech la Clubul economic din New York. "Este evident ca pietele financiare au nevoie de disciplina: disciplina macroeconomica, disciplina monetara si disciplina pe piete."
Unii strategi europeni fac presiuni pentru inasprirea supravegherii activitatilor pe piete, dupa ce criza creditelor a culminat saptamana trecuta cu cea mai puternica cadere a burselor din SUA si Europa din 1933 pana astazi. Premierul britanic Gordon Brown a sugerat ca este nevoie de cea mai ambitioasa regandire a arhitecturii financiare globale de la intalnirea oficialilor europeni si americani la Bretton Woods, New Hampshire, in 1944. Regulile a caror baza a fost pusa atunci au guvernat mare parte a economiei mondiale pentru urmatorii 30 de ani.
"Realizarea stabilitatii prin adaptarea fundatiei actuale, ce a functionat eficient de-a lungul timpului, ar putea imbunatati gradul de credibilitate si totodata de eficienta a masurilor menite sa stabilizeze sistemul", a afirmat Lena Komileva, economist la Tullett Prebon din Londra. "Ideea ar putea avea sustinatori printre strategi."
La Bretton Woods natiunile au cazut de acord sa stabilizeze cursul valutar pana atunci volatil, sa creeze Fondul Monetar International si sa inceapa procesul de reconstructie a economiei europene devastate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin incurajarea unor politici economice coordonate. Brown a declarat ca institutiile nationale de reglementare trebuie sa isi coordoneze actiunile, iar bancile ar trebui fortate sa dezvaluie mai multe pozitii din activitatile de tranzactii.
"Daca nu ne bazam pe disciplina, atunci punem la indoiala functionalitatea economiilor de piata si de asemenea pe cea a pietelor noastre financiare", a afirmat Trichet.
Trichet, impreuna cu presedintele Fed Ben Bernanke se chinuie sa readuca ordinea pe pietele de credit dupa ce prabusirea Lehman Brothers si pierderile de 638 mld. dolari (466,88 mld. euro) sub forma de operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) au provocat tulburari pe piete si au afectat bancile care au devenit mai reluctante in a acorda credite. Saptamana trecuta BCE si Fed au redus simultan rata de politica monetara, si au cazut de acord ca saptamana asta sa injecteze capital pe piete.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO