Business Internaţional

Cel mai puternic ziar de business din lume împlineşte 125 de ani

Autor: Cătălina Butan, Alexandru Nanu

08.07.2014, 09:31 820

Publicaţia americană Wall Street Journal sărbătoreşte astăzi, 8 iulie, 125 de ani de la lansare, perioadă în care a reuşit să devină o voce nu doar pentru economia americană, ci pentru businessul internaţional.

Economiştii, mulţumită lui Alfred Marshall şi ucenicului său John Maynard Keynes, consideră economia o maşinărie. Cu motoarele tunate, “produce” bogăţie şi prosperitate pentru fiecare. Însă maşinăriile operează ciclic, în timp ce economiile nu, în special după Revoluţia Industrială, când tehnologia este într-o continuă dezvoltare. Economiile evoluează şi nu sunt niciodată la fel de la an la an. Conceptul potrivit pentru a descrie o economie nu este, aşadar, o maşinărie, ci un ecosistem, notează Wall Street Journal în ediţia online, la împlinirea a 125 de ani de activitate.

În ultimii 125 de ani, Wall Street Journal a devenit o voce a ecosistemului economic american şi mediului de business care stă la baza lui. Wall Street Journal a fost martorul şi cronicarul celei mai extraordinare perioade de schimbări şi creşteri economice din istorie.

Prima ediţie tipărită a ziarului Wall Street Journal apărea pe 8 iulie, 1889. Mediul de business de atunci pare astăzi a fi “de pe o planetă extraterestră”, notează WSJ. Birourile erau în totalitate rezervate bărbaţilor.  Singurele locuri de muncă disponibile pentru femei erau cele de profesoare sau infirmiere. Aproape toate companiile mari erau conduse de membri ai WASP (White Anglo-Saxon Protestant). Majoritatea bilanţurilor contabile erau scrise de mână, asemenea contractelor. Nu existau reguli standarde impuse de guvern cu privire la mediul de business. Pe bursa de pe Wall Street, companiile de brokeraj erau mici cu servicii exclusiv pentru cei bogaţi, care deţineau cele mai multe acţiuni emise pe bursă. 

Numele publicaţiei americane provine de la bursa de pe Wall Street, din New York City, centrul financiar al lumii, locul unde banii niciodată nu dorm. Cotidianul american a fost tipărit pentru prima dată la 8 iulie 1889, sub îndrumarea celor 3 fondatori: Charles Dow, Edward Jones, şi Charles Bergstresser. Wall Street Journal a câştigat de-a lungul timpului premiul Pulitzer de 34 ori.

Prima versiune a ziarului de business conţinea un buletin de ştiri scurte pentru brokerii de la bursa de valori din New York. Ştirile au fost agregate mai târziu într-un rezumat zilnic imprimat numit Customers' Afternoon Letter.  Reporterii Charles Dow, Edward Jones şi Charles Bergstresser au transformat aceasta "scrisoare" în cotidianul Wall Street Journal. În 1899 apare pentru prima dată rubrica Review & Outlook Journal, care încă rulează şi astăzi. Acesta a fost scrisă iniţial de Charles Dow.

Wall Street Journal este cel mai puternic ziar de business din lume. Potrivit datelor de la Alliance for Audited Media, cotidianul are un tiraj de aproximativ 2,4 milioane de exemplare (inclusiv 900.000 de abonamente digitale). Rivalul său principal este cotidianul Financial Times, cu sediul la Londra, care publică, la fel ca WSJ, mai multe ediţii internaţionale.

Prima ediţie a WSJ, iulie, 1889

 

Vedeţi aici arhiva Wall Street Journal de la lansare până în prezent

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO