Business Internaţional

Cel mai sărac stat al UE mai are de aşteptat un sfert de secol până va prinde din urmă celelalte economii

Cel mai sărac stat al UE mai are de aşteptat un sfert...

Autor: Catalina Apostoiu

11.05.2018, 00:05 988

PIB-ul pe cap de locuitor al Bulgariei a ajuns la 49% din media UE, în creştere de la 40% din 2007, când aceasta a aderat la bloc.

La mai mult de un deceniu după ce s-a alăturat Uniunii Europene, Bulgaria ar mai putea avea de aşteptat încă un sfert de secol până când va deveni la fel de bogată ca restul blocului, scrie Bloomberg.

PIB-ul pe cap de locuitor al ţării balcanice a ajuns la 49% din media UE, în creştere de la 40% din 2007, când aceasta a a­de­rat la bloc. Un raport al Institutului pentru o Societate Des­­chisă din Sofia arată însă că pro­centul nu va urca la 90% mai de­­­vreme de 2042, o peri­oa­dă mai lungă decât cea înre­gis­trată de oricare din celelalte state mem­­­bre. Iar aceasta în ca­zul în care expansiunea eco­no­mică va con­­­­­tinua să depăşească 4% pe an.

„Bulgaria va recupera din diferenţele de venit faţă de media UE în 24 de ani dacă va menţine actualele niveluri de creştere. Însă aceste termene nu sunt nici garantate, nici sigure“, se arată în raportul institutului.

Economia ar putea primi un impuls în urma adoptării monedei euro, capitol la care Bulgaria încearcă să facă pro­grese în această vară încercând să intre în mecanismul ERM. Recent însă, Pierre Moscovici, comisar european pe probleme economice şi monetare, a îndemnat ţara să nu se grăbească şi să-şi întărească mai întâi economia şi instituţiile pentru a evita o criză de genul celei prin care trece Grecia. „Să nu vorbim de termene, Bulgaria trebuie să fie bine pregătită, iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte“, a declarat Moscovici. „Privind la Grecia, aceasta nu a avut suficient timp să se pregătească, s-a alăturat zonei euro nepregătită, iar aceasta a dus la o criză.“

„Bulgaria trebuie să adere cu o economie puternică. Convergenţa este fundamentală. Trebuie să aibă instituţii solide şi să fie parte a uniunii bancare“.

Cea mai săracă membră a blocului întruneşte criteriile formale pentru admiterea în ERM-2. Moneda sa, leva, este deja legată de euro, datoria publică se situează cu mult sub media zonei euro şi limitei UE, iar ţara are un excendent bugetar. Aprobarea a devenit o problemă de voinţă politică din partea autorităţilor blocului.

Pentru ţările vecine ale Bulgariei din vestul Balcanilor care speră să adere la UE în jurul anului 2025, eforturile de reducere a uriaşei divergenţe existente la nivelul veniturilor sunt şi mai complicate. Serbia şi Albania va trebui să aştepte până dincolo de anul 2100 pentru a reuşi acest lucru, potrivit Institutului pentru o Societate Deschisă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO